Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçı birliklerinin yöneticileri, büyüme rakamını olumlu bir gösterge olarak değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2012 ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. TÜİK’e göre 2012 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSYH, yüzde 10,3'lük artışla 349 milyar 630 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde GSYH, yüzde 2,9 artışla 28 milyar 838 milyon lira oldu.

Büyümeyi istikrarlı bir başarı tablosu olarak yorumlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.9 büyüme kaydetmesini oldukça önemli gördüklerini söyledi. Yılın ikinci çeyreğinde Çin’in yüzde 7.6, ABD’nin yüzde 1,7, Japonya’nın yüzde 0,7, Brezilya’nın yüzde 0,4 büyüdüğünü, AB ekonomilerinin ise binde 2 küçüldüğünü vurgulayan Büyükekşi, “Ana ticaret partnerlerimizden Almanya’da büyüme hızı binde 3’e kadar gerilerken, Fransa ne yazık ki hiç büyüyememiş, İngiltere ise yüzde 0,5 küçülmüştür. Diğer yandan ihracattaki düşüşün etkisiyle yılın ilk çeyreğindeyüzde 0,9 büyüyen Güney Kore’nin, ikinci çeyrek büyümesi yüzde 0,3 olarak beklenmektedir. Dünya ekonomilerinin büyüyememe krizi ile baş etmeye çalıştığı bir ortamda, Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9 büyümesini oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz.” dedi.

Ülke ekonomisinde ihracatın etkisine değinen TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatın ilk çeyrekte yüzde 12,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 14,2 arttığını açıkladı. İhracatın 2. çeyrekte gösterdiği başarılı performans sonucunda, net ihracatın büyümeye katkısı 5,7 puan olduğunu bildiren Mehmet Büyükekşi, 2012’nin ilk yarısında net ihracatın katkısı 5,1 puan olarak gerçekleştiğini kaydetti.


Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu da söz konusu büyüme rakamının teşvik edici olduğunu söyledi. Gençoğlu, “Ekonomimiz 11 çeyrektir aralıksız olarak büyüyor. 2. Çeyrek'te yakalanan yüzde 2,9'luk büyümenin 5,6 puanının ihracattan gelmesi bizi çok sevindirdi. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir bir büyüme içinde. İtalya, İspanya, İngiltere ekonomisi küçülürken biz istikrarlı ve emin adımlarlabüyümeye devam ediyoruz. Sanayi üretimindeki 3.4’lük artışın da büyük oranda ihracata dayalı olduğunu görüyoruz. Bu rakamlar bizi daha çok ihracat gerçekleştirmeye ve 2023 ihracat hedefine ulaşmak için daha fazla çalışmaya teşvik ediyor.” şeklinde konuştu.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz ise analistlerin büyüme beklentisinin yüzde 3,3 olduğunu belirterek, yüzde 3’lük büyümenin beklentinin altında kaldığını söyledi. Temmuz ayında sanayi rakamlarının yüzde 3,4 oranında artmasının sevindirici olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu büyümeyi Merkez Bankası’nın görmesi ve desteklemesi gerektiğini vurguladı.

İstanbulTekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, büyüme rakamlarının beklentinin altında gerçekleşmesinin dış piyasalardaki sorunlara bağladı. Gülle, “Bu dönemde enerji sektörünün büyümesi diğer sektörlere nazaran daha yüksekti. Bu da çok doğal, bugüne kadar yapılan enerji yatırımlarının hayata geçtiği bir döneme denk geldiği için bu sektörde rakamlar daha iyi. Ancak tabi bu durum enerji sektörü için olumlu bir gelişme midir tartışılır. Zira diğer sektörler büyümezken enerji yatırımlarının artması bir arz fazlası oluşturabilir. Bu da önümüzdeki günlerde sektörde rekabetin artacağını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Büyümedeki yavaşlamanın nedenini iç taleplere bağlayan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller ihracatçıları Birliği (İDDMİB)Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Yavaşlayan büyümenin ana sorumlusunun daralan iç talep olduğu görülüyor. Ancak, Sayın Bakanımız Zafer Çağlaya’nın dikkat çektiği gibi ihracatın büyümeye etkisi ise yüzde 5,6 artırıcı yönde, bu çeyrekte ihracatın büyümeyi sırtladığı görülüyor. Fakat ihracatta da daralan global taleple birlikte bir yavaşlama var. Bu da yıl sonu büyüme rakamını negatif etkileyebilir.
Enerji konusu ülkemizin en önemli sorunudur. Büyümemize ve gelişmemize paralel olarak enerji sektöründeki büyümeyi gayet normal karşılıyorum.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha