İhracatçı firmaların faktoringe yönelimi artıyor. Burada bir aşama alındığına işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Yine de ihracat alacaklarının tahsilinde büyük önemi olan faktoring yeterince bilinmiyor. Amacımız faktoringi KOBİ’lere detayları ile anlatmak.” dedi.

TİM, ihracatçıların finansman ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik toplantılarına Faktoring Derneği ile devam etti. Toplantıya Başkan Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman, yönetim kurulu üyeleri ve Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan katıldı.

Toplantıda finansman seçeneklerini artırmanın ihracata olumlu katkı sunduğunu belirten Büyükekşi, “Yine de ihracat alacaklarının tahsilinde büyük önemi olan faktoringin ihracatçılar tarafından yeterince bilinmediğine kanaat getiriyoruz. Amacımız faktoringi bilhassa KOBİ’lere anlatmak.” ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, faktoringin son 20 senede büyük merhale aldığını vurguladı; Türkiye genelinde ihracatçı firmalara faktoringi anlatacak ortak faaliyetlerde bulunulmasını önerdi.

2011’de ihracata yönelik faktoringin yüzde 57 arttığına temas eden Büyükekşi, “İhracatçı KOBİ’lerimiz, faktoring konusunda bilinçlendi. Türkiye, Çin’in ardından ihracat faktoringi kullanımını en fazla artıran ülke oldu.” dedi. Büyükekşi, artan riskin faktoringle garanti altına alınmasının firmaların yararına olduğunu dile getirdi.

TİM Başkanı, ihracatçının rekabet gücünü artıracak her türlü yasayı desteklediklerini açıklarken; şunları kaydetti:

“Malum, ‘Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerine Dair Kanun Tasarısı’, mayıs ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Şu an Genel Kurul ele alıyor. Bu yasanın, yasama dönemi başlar başlamaz hemen kanunlaşması gerekiyor. Yasa ile finans kuruluşları arasında tam bir rekabet ortamı oluşacağı kanaatindeyiz. Bu rekabetin artması, maliyetlerin inmesini de beraberinde getirecek. İhracatçılarımız için daha elverişli bir ortam oluşacak. Eximbank ile faktoring şirketleri el ele verip güç birliği yaparak, ihracatımızın finansmanı için yeni alternatifler ortaya koyacaktır.”

FAKTORİNGCİLER ÖNYARGILARDAN RAHATSIZ

Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman da Türkiye’de faktoringe olan ilginin gittikçe artmasından mutluluk duyduklarını belirtti. Ticaretin yüzde 6’sına denk gelen bir hacim ve 71 milyar liralık ciro ile faaliyet yürüttüklerini anlatan Ataman, faktoringe yönelik önyargıların tamamen yanlış olduğunu ifade etti.

Ataman, “Faktoring ile ilgili kamuoyunda ‘Bankalarla çalışamayan firmalar tercih ediyor’ gibi bir ön yargı var. Bizler aczi değil, ticareti finanse ediyoruz. Üyelerimiz arasında bankaların faktoring şirketleri var.” dedi. Ataman, sektörün tüm dünyada yüzde 12 büyürken; Türkiye’de yüzde 42 büyüdüğünü duyurdu.

Ataman, hedeflerinin 2015 sonrasında 100 milyar dolarlık hacim olduğunu bildirdi; şu an için yüzde 10’una aracılık ettikleri ihracat işlemlerinde, KOBİ’ler noktasında paylarını artırmayı öngördüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: cha