Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, hayvancılığın Kars’ın ekonomisinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Yıllık ortalama 470 bin büyükbaş ve 250 bin küçükbaş hayvan varlığının Kars’ta bulunduğunun altını çizen Yıldırım, son 10 yılda yıllık ortalama olarak 130 bin büyükbaş ve 169 bin küçükbaş hayvanın ise il dışına satışının ve sevkinin gerçekleştiğini belirtti.

Kars ilinde 95 adet süt ve süt ürünleri işleyen tesis bulunduğunu hatırlatan Özcan Yıldırım, yıllık yaklaşık 170 bin ton süt üretiminin gerçekleştiğini ve bu sütün yıllık yaklaşık 8 bin 500 tonu ile kaşar peynirinin üretildiğini ifade etti.

Hayvansal protein, insan yaşamının olmazsa olmazı olduğunu da vurgulayan Yıldırım, “Süt, çok önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Bu nedenle süt üretimi önemini asla yitirmeyecek bir besin kaynağıdır. Ekonomik anlamda ise süt üretimi hayvancılık için lokomotif sektördür. Süt üretimi yapıldığı müddetçe damızlık inek yetiştirilecektir. Damızlık inek yetiştirildiği müddetçe besi materyali buzağı üretimi olacaktır ve dolayısıyla da et üretimi de olacaktır. Tabii ki gerek insan sağlığı için gerekse sütü işleyecek sanayiciler için temiz-hijyenik süt üretimi çok önemlidir.” dedi.

Yıldırım bu çerçevede yürüttükleri projeler ve çalışmalar doğrultusunda süt sığırcılığı ile uğraşan işletmelere seyyar süt sağım makineleri ve seyyar jeneratör desteklerinin süreceğini kaydetti.
Kaynak: cha