Sayın abonemiz, 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Hiçbir GDO'lu ürüne izin vermedik' başlıklı haberimizde açıklamayı yapan kuruluş sehven Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak verilmiştir. Açıklamayı yapan Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı'dır. Haberimizi düzenlenmiş haliyle yeniden yayınlıyoruz.

        Biyogüvenlik Kurulu: Hiçbir GDO'lu ürüne izin vermedik

        Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı, hiçbir GDO'lu ürüne izin verilmediğini bildirdi.

        Başkanlıktan yapılan açıklamada, bir gazetede 'Gıdada GDO'lu Ürüne İlk Vize' başlıklı haber yer aldığı vurgulanarak, haberin GDO'lu ürünlere izin verildiği şeklinde kamuoyunda yersiz endişe oluşturma ve yanlış anlamaya neden olabileceği ifade edildi. GDO'lu ürünlerle Betgaranti ilgili işlemlerin 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe giren 5977 Sayılı 'Biyogüvenlik Kanunu' ve kanun kapsamında yürürlüğe giren yönetmelikler çerçevesinde yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, 3 adet soya geni ve 16 adet mısır geninin yem amaçlı kullanımı dışında gıda amaçlı izin verilmiş hiç bir gen bulunmadığı ifade edilerek, şöyle denildi:

        "İddia edilen konu 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu gereği oluşturulan 'Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi' ve 'Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi' tarafından Biyogüvenlik Kanunu 12. Madde 3. Fıkrası gereği Genetiği Değiştirilmiş 21 Mısır ve 3 Soya Çeşidine yönelik hazırlanmış raporların 'Türkiye Biyogüvenlik Bilgi Değişim Mekanizması' tarafından kamuoyu görüşüne açılmasından ibarettir. Bu raporlar kurula sunulmak üzere hazırlanmış bilgiler olup, asla izin onay anlamı taşımamaktadır."
Kaynak: cha