Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yüzde 2,9 ile beklentilerin altında gerçekleştiğini söyledi. İkinci çeyrekte iç talepteki yavaşlamanın iyice belirginleştiğini söyleyen Sönmez, "Büyümenin bileşenlerine baktığımızda ikinci çeyrekte dış talebin büyümeye katkısının 5,7 puan ile zirve yaptığını, buna karşılık stoklar dahil iç talebin büyümeye -2,8 puan düşürücü etki yaptığını görüyoruz. Stoklar hariç iç talep 2009 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez büyümeye negatif katkı yaptı." dedi.

Yılın ikinci çeyreğinde kamu harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artarken özel sektör harcamalarının yüzde 2,4 daraldığını söyleyen Sönmez, özel tüketim harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 0,5 özel sektör yatırımlarının ise yüzde 7,9 daraldığını ifade etti. Sönmez, "Özel tüketim harcamaları en son 2009 yılı üçüncü çeyreğinde, özel sektör yatırım harcamaları ise en son 2009 yılı dördüncü çeyreğinde azalmıştı." diye konuştu.

İkinci çeyrekte sanayi ve tarım sektöründe büyümenin hızlandığını, inşaat sektörünün ise yavaşladığını vurgulayan Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncü göstergeler yılın ikinci çeyreğinde ihracat artışının hız kestiğini, iç talepteki zayıf seyrin ise mevcudiyetini koruduğunu gösteriyor. Dolayısıyla ekonomide dengelemeden ziyade ciddi bir hız kaybının yaşandığını söylemek mümkün. Olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa yüzde 4’lük büyüme hedefinin altında kalınacak gibi görünüyor. Ekonomideki soğutma önlemlerinin daha hızlı gözden geçirilmesinde fayda var."
Kaynak: cha