Türkiye ve Brezilya, büyüyen dijital pazarlar deyince ilk akla gelen ülkeler arasında yer alıyor. Webrazzi.com adlı internet sitesinde yayınlanan bir araştırmaya göre kredi kartı sayısı, internet kullanımı, sosyal ağ alışkanlıkları ve e-ticaret rakamları gibi sektörün içinde yer alan birçok farklı alanda Türkiye ile Brezilya arasındaki benzerlik dikkat çekiyor.

İki ülke de sektörde uluslararası bir üne sahip bulunuyor ve yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. Bu konuda Brezilya, nüfusu ile yatırımcıları cezbederken, Türkiye kişi başına düşen gelirin daha yüksek olmasıyla sektörde daha önemli hale geliyor. Araştırma verilerine bakıldığında ise Brezilya’nın pazar payı daha büyük olsa da Türkiye’de yaşayan bireylerin alım gücünün daha yüksek olduğu gözleniyor.

İNTERNETİ EN AKTİF KULLANAN İKİ ÜLKE: BREZİLYA VE TÜRKİYE

Yaklaşık 193 milyon nüfusa ve yıllık 2,3 trilyon dolar milli gelire sahip Brezilya, dijital sektör yatırımcıları için büyük önem taşıyor. Kişi başına düşen ortalama gelirin 13 bin dolar olduğu ülkede 82,6 milyon kişi internet kullanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer’in son açıklamalarına göre ise Türkiye’de 50 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Yıllık kullanıcı sayısındaki artış oranları dikkate alındığında iki ülkenin de aynı yaygınlaşma hızına sahip olduğu görülüyor.

Dijital sektörler içinde hızla büyüyen ve daha da büyümesi beklenen kategorilerin başında online reklamcılık bulunuyor. Buna göre Brezilya’da 2011 yılı online reklamcılık harcamaları 1.6 milyar dolar olarak gözüküyor. Ancak sektörün bu yıl yüzde 40 oranında büyüyerek 2,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’de ise online reklam harcamaları İnteraktif Reklamcılık Bürosu (IAB) tarafından diğer Avrupa ülkeleri kategorisinde değerlendiriliyor. Buna göre online reklam harcamaları konusunda dördüncü sırada yer alan Türkiye’deki online reklam harcamalarının 2011 yılında 360 milyon euroya ulaştığı gözleniyor.

BREZİLYALILAR İNTERNETTE DAHA ÇOK PARA HARCIYOR

Kredi kartı kullanımı verilerine bakıldığında Türkiye’nin Brezilya’dan önde olduğu görülüyor. Buna göre kişi başına 0,4 kredi kartının düştüğü Brezilya’da toplamda 64 milyon kredi kartı bulunuyor ve bu rakam Brezilya nüfusunun yüzde 33’üne tekabül ediyor. Türkiye’de ise kredi kartı sayısı 53 milyon olarak verilirken bu rakam nüfusun yüzde 74'üne denk geliyor. Türkiye’de kişi başına düşen kart ortalamasıysa 1,9 olarak resmi raporlarda yer alıyor. Ancak aylık harcama tutarlarına ve ortalamalara bakıldığında Brezilyalıların Türklere oranla daha fazla harcama yaptıkları görülüyor.

Latin Amerika dijital pazarının yüzde 59’unu oluşturan Brezilya’da e-ticaret kullanıcılarının internetten alışveriş alışkanlıklarına bakıldığında bilgisayar, elektronik, kozmetik ve giysi ürünleri ön plana çıkıyor. 44 milyon kişinin yılda en az bir kez internet üzerinden alışveriş yaptığı Brezilya’da sepet başına ortalama 188 dolar harcanıyor. Türkiye’de ise 2011 yılında internet üzerinden 22 milyar TL tutarında alışveriş yapıldı ve bir alışverişte yapılan harcama tutarı ortalama 164 TL olarak veriliyor.

TÜRKİYE’DE ERKEKLER SOSYAL MEDYAYI DAHA AKTİF KULLANIYOR

Araştırma verilerine göre 56,7 milyon Facebook kullanıcısına sahip Brezilya’da sosyal medyayı daha çok kadınlar kullanıyor. Türkiye’de ise 31,6 milyon Facebook kullanıcısının çoğunun erkek olduğu göze çarpıyor. Dünyadaki tüm Twitter kullanıcılarının yüzde 8’ine sahip olan Brezilya’da en çok Tweet Sao Paulo’dan atılıyor ve günlük ortalama 1,8 tweet ile dünya sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye ise Twitter kullanıcı sayısı bakımından yaklaşık 9 milyon kullanıcıyla 11. sırada yer alırken dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul, en fazla tweet atılan 12. şehir olarak listede bulunuyor.

RAKAMLARLA TÜRKİYE-BREZİLYA DİJİTAL SEKTÖR KARŞILAŞTIRMASI

Brezilya Türkiye

Nüfus 193 milyon 74 milyon
GSYİH 2,294 trilyon dolar 1,2 trilyon dolar
Kişi başına düşen GSYİH 13 bin dolar 17 bin 330 dolar
İnternet kullanıcı sayısı 82,6 milyon 50 milyon
Kredi kartı adedi 64 milyon 53 milyon
Kişi başına düşen kredi kartı sayısı 0,4 1,9
E-ticaret hacmi 10,1 milyar dolar 22 milyar TL*
E-ticaret işlem adedi 53,7 milyon 134 milyon
İşlem başına düşen tutar 188 dolar 164 TL
Facebook kullanıcı sayısı 56,7 milyon 31,6 milyon
Twitter kullanıcı sayısı 41,2 milyon 9 milyon
Online reklam harcamaları 1,6 milyar dolar 360 milyon euro

*Türkiye e-ticaret verilerine sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemler (uçak bileti, sigorta vs.) dahildir.
Kaynak: cha