ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder’in hazırladığı rapora göre, Borsa İstanbul’da (BİST)  gelecek hafta merkez bankasının faiz kararı etkili olacak. Raporda, yıl sonu itibarıyla BİST’in FED tedirginliğini geride bıraktığı, ancak Rusya krizinde yeni bir gelişme olması durumunda panik havası ile satışların gelebileceği belirtiliyor. 

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder’in hazırladığı rapor şu şekilde:

BİST 100 endeksi bu hafta 83.794 – 78.844 seviyeleri arasında işlem gördü.  Endeks haftayı yüzde 0,42 değer kazanarak ve 83.573 seviyesinden tamamladı.  Banka Endeksi yüzde 0,41 değer kaybetti. Sanayi Endeksi ise yüzde 0,26 değer kazandı.

Yoğun bir haftayı geride bırakırken, piyasaların odak noktasının gün be gün değiştiği bir haftaya tanık olduk. Dinamik haftada yer alan gündem maddeleri arasında petrol fiyatları, Rusya’daki çalkantılar, FED toplantısı, dalgalanan döviz kurları satır başları olarak karşımıza çıkıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş bu haftada piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ederken, zaman zaman gelişmiş olan ülke borsalarının yükseliş denemelerini sınırladı. Rusya ise dünya genelinde haftaya damgasını vurdu. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisine atmış olduğu çelme ile birlikte Rusya Merkez Bankası’nın rubledeki değer kaybının önüne geçebilmek adına sert faiz artırımı gerçekleştirdi. Rus rublesinde ve Rusya borsalarındaki değer kaybı ile birlikte Rusya’nın CDS’lerindeki ciddi yükselişler dünya genelinde kriz ortamının habercisi olarak nitelendirildi. Rusya’da yaşanan söz konusu karmaşa, gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı yarattı. Bu hafta yılın sonuna yaklaşırken piyasaların merakla beklediği FED toplantısı da geride bırakıldı.

 

FED sonrası Avrupa iyimserliğini korumakta güç kaybetti

Avrupa cephesine baktığımızda FED toplantısı öncesinde dünya genelinde artan tansiyon ve petrol fiyatlarındaki düşüş Avrupa piyasalarını terletti. Hafta içerisinde Avrupa’da Euro Bölgesi’ne ilişkin olarak ülke ve bölge bazlı hizmet ve imalat PMI verileri gündemimize konu olurken söz konusu veriler ağırlıklı olarak beklentilerin üzerinde açıklandı. Euro Bölgesi’ne dair bir diğer önemli veri ise Euro Bölgesi Kasım ayı enflasyon verisiydi. Euro Bölgesi’nde Kasım ayı enflasyon verileri aylık bazda yüzde 0,2 gerilerken, yıllık bazda ise beklentilere paralel olarak yüzde 0,3 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yine beklentilere paralel olarak yüzde 0,7 artış gösterdi. Haftanın sonuna yaklaşırken ise Avrupa piyasalarının FED sonrası olumlu havasını korumakta zaman zaman gücünü kaybettiği  görüldü.

 

ABD’de iyi seyir devam ediyor

Bu hafta her ne kadar petrol fiyatlarındaki düşüşü ve Rusya’daki krizin ayak seslerinin konuşmuş olsak da, gündemimizin aslan payını FED toplantısı ve enflasyon verisi aldı. FED toplantısı öncesinde yoğun veri akışı ile haftaya başlayan ABD’de hafta içerisinde sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, yapı ruhsatları ve konut başlangıçları gibi veriler gündeme konu oldu. ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım verileri beklentilerin üzerinde açıklanırken, yapı ruhsatları ve konut başlangıçları verilerinin beklentileri karşılayamadığı görüldü. Piyasaların nefesini tuttuğu günde; Kasım ayında ABD enflasyon verileri aylık bazda yüzde 0,3 gerileyerek beklentilerin üzerinde gerileme gösterdi. Piyasaların merakla beklediği bir diğer gündem maddesi faiz oranı kararıydı. FED faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, kararın bildirilmesinin ardından FED tarafından yapılan açıklamada 2006’dan bu yana gerçekleştirilecek ilk faiz artışı konusunda sabırlı olunacağı belirtilirken, söz konusu açıklamalarda kayda değer süre ifadesinin yerini sabırlı ibaresi almış oldu. 2015 yıl sonu fonlama faiz oranı tahmini ise düşürüldü. Toplantı sonrasında FED başkanı Yellen tarafından gelen açıklamalarda dikkatleri çeken, katılımcıların neredeyse tümünün 2015'te faiz artırımı beklediğini ve faiz artırımına önümüzdeki birkaç toplantıda başlamalarının muhtemel olmadığını söylemesi oldu. FED toplantısı sonrasında rahat bir nefes alan  ABD borsaları rekor yükselişlerin ardından olumlu havasını korudu.

 

Küresel piyasalardaki gelişmeler BİST’in merceği altında

Borsa İstanbul cephesinde ise, Dolar/TL’nin baskın karakter olarak rol aldığı bir haftaya tanık olduk. Haftaya başlarken işsizlik oranı verisi takip edilmekle birlikte, Eylül ayı işsizlik oranı yüzde 10,2 olan beklentilerin üzerinde yüzde 10,5 olarak açıklandı. Söz konusu verinin açıklanmasının ardından piyasalarda görülen manzarada beklentilerin üzerinde açıklanan işsizlik oranını dikkate alan dolar/TL’deki yükselişin yanı sıra doların global bazda değerli olmasıyla birlikte tarihi zirvelerini test etmeye çalışan Dolar/TL, 8,50 seviyesinin üzerine çıkan gösterge faiz ile baskı altında kalan Borsa İstanbul yer aldı. Ancak söz konusu seyir de Merkez Bankası da rol almayı ihmal etmedi. TCMB Dolar/TL’nin hızını kesmek adına 60 milyon dolarlık ihale açtı. Haftanın ilerleyen günlerinde Rusya’daki gelişmeleri odağına alan Borsa İstanbul’un Dolar/TL’nin 2,41 seviyeleri seviyelerini test etmesiyle seyri zayıfladı. FED toplantısı öncesinde tedirginliği bir tarafa bırakan Borsa İstanbul, beklentileri karşılayamayan ABD enflasyon verisi iler zayıflayan Dolar/TL’yi yükseliş fırsatı olarak değerlendirdi. FED sonrasında da rahat bir nefes alan Borsa İstanbul, küresel piyasalardaki olumlu havaya iştirak etti.

 

22 Aralık haftası beklentileri :

Haftanın genelinde volatil hareketlerin görüldüğü küresel piyasaların seyrine iştirak eden Borsa İstanbul’da,  Dolar/TL endeksin seyrinde baskın karakter olarak rol almaya devam ediyor.  FED sonrasında gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kaybeden doların Türk Lirası karşısındaki zayıf duruşu sonrasında bu hafta TCMB’nin açıklayacağı faiz oranı kararı merak ediliyor. Kurlarda yaşanan hareketler sonrasında TCMB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmemekle birlikte Merkez’den gelebilecek açıklamalar merak ediliyor. Bu hafta ABD tarafındaki yoğun veri akışı sebebiyle kur tarafındaki hareketler yakından takip edilmeli.  ABD tarafında beklentisi yüzde 4,3 olan ABD 3. Çeyrek büyüme verisi önem arz etmekte olup, dayanıklı tüketim malı siparişleri, konut fiyatları ve satışları, PCE enflasyonu, Michigan Tüketici Güven endeksi verileri gündemimizde olacak. Hafta içerisinde 2,41 seviyeleri ile rekor seviyelerini test eden dolar/TL için söz konusu verilerin ABD lehine gelmesi durumunda kurda 2,33 seviyelerinin üzerinde kuvvetlenebilecek olan kur Borsa İstanbul’da satış baskısına neden olabilir. Yılın sonuna yaklaşırken FED tedirginliği her ne kadar geride bırakmış olsak da, Rusya tarafından yeniden bir hareketlenme olması durumunda söz konusu gelişmeleri mercek altına alacak olan Borsa İstanbul yaşanacak olan panik havası ile satışlarla karşılaşabilir. Küresel risklerin öne çıkması ve kurlarda görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde Borsa İstanbul’da 82.500 seviyesi önemli destek seviyesi olup dikkatle takip edilmelidir. ABD verilerini beklentilerin altında kalması ve Merkez’in Türk Lirası lehine duruşunu koruması durumunda dolar/TL’de görülebilecek 2,30 aşağısındaki seviyeleri Borsa İstanbul yükseliş fırsatı olarak değerlendirebilir. Söz konusu durumunda gerçekleşmesi durumunda ise Borsa İstanbul’da geçtiğimiz haftalarda görmüş olduğumuz 85.000 seviyesi kritik ve psikolojik direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Editör: Haber EDİTÖR