Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 40'ının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk hasadı başladı. Bölge halkı tarafından 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuk, dönüm başı 400 ile 500 kilo ürün veriyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kilosu 40 kuruşa toplanan pamuk, işçileri sevindiriyor. Çiftçiler ise durumdan memnun değil. Sadece pamuğun toplanmasına kilo başı 40 kuruş veren çiftçi, pamuğun kilosunu bir liraya satıyor. Geçen sene pamuğun kilosunun 1 TL 60 kuruş olduğunu ifade eden çiftiler, kilo fiyatının bir liraya kadar düştüğünü söylüyor. Günde 20-30 kilo pamuk toplayabilen çocuk işçiler, elde ettikleri gelir ile hem okul masraflarını çıkarıyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Pamuk işçisi Meryem Dinler, “Günde 150-200 kilo topluyoruz. Pamuk şurtları elimize batıyor. Kan oluyor. Yani hiç güzel değil pamuk toplamak.” dedi.

Okulun tatil olduğu zamanlarda tarlada çalıştığını ifade eden ilkokul 4. sınıf öğrencisi Dilara Çelik, “Otuz kilo topluyorum. Okul harçlığımı topluyorum. Okula elbise almak için topluyorum. Aileme, anneme ve babama para vermek için topluyorum. Doktor olmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Pamuk fiyatlarının düşüklüğünden yakınan çiftçi Hasan Dinler, maliyeti yüksek olan ürününü çok ucuza sattıklarını vurguladı. Dinler, "Geçen sene bu günlerde ilk pamuk çıktığı zaman kilosu bin 600 liraya kadar satılıyordu. Ondan sonra fiyatlar düştü, düştü, bir liraya kadar düştü. Hala fiyatı bir liradır. Çiftçi pamuk toplamasını 400 kuruşa yaptırıyor. Ondan sonra bu pamuğun gübresi var, suyu var, elektrik, mazot parası var. Çiftçinin eline hiçbir şey kalmıyor. Sadece elimizde destekleme pirimi kalırsa memnun oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: cha