Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin havacılık sektöründe varış noktası ve hizmet ağının yaygınlığı bakımından dünyanın 10 ülkesi arasında girdiğini söyledi. Havacılık alanında 2023 hedeflerini 10 yıl önceden yakaladıklarını aktaran Yıldırım, "2023 hedefini yakaladık diye yan gelip yatmayacağız. Hedefin yerini değiştireceğiz. Daha uzağa bir hedef koyacağız. 2023’te Türkiye havacılıkta 375 milyon insanın uçtuğu bir ülke olacak.” diye konuştu.

Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı AIREX İstanbul 2012 kapılarını ziyaretçilerine açtı. Açılışı Binali Yıldırım tarafından yapılan fuara 30 ülkeden 150’nin üzerinde firma katıldı. Fuarda toplam 1.4 milyar dolarlık uçak sergilendi.

Yıldırım, konuşmasına şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Bu yıl 9. fuarın düzenlendiğini dile getiren Yıldırım, havacılığın her türlü küresel olumsuzluklara rağmen hız kesmeden, ara vermeden büyümeye devam ettiğini aktardı. Ağustos ayının istatistiklerini yayınlandığını belirten Yıldırım, “İç hatlarda yüzde 18.4, dış hatlarda ise 12,5 toplamda 10.5 civarında bir büyüme var. 8 aylık rakam şuanda 87 milyonu aşmış durumda, transit trafikte de yüzde 20’lerde bir artış söz konusu. O yüzden havaalanlarımız kapasite bakımından geleceğe yönelik bazı kısıtlamaları, sıkıntıları da beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

10 bin 500 yolcu ile yaptıkları saha araştırması hakkında bilgi veren Yıldırım, “Havacılığımızın son 10 yılı ve önceki on yılı vatandaşlarımız değerlendirdi. İlginç bir sonuç çıktı. Havacılığın tartışmasız bir gelişme gösterdiğini sokaktaki vatandaşımız bizden daha iyi biliyor. Hangi gelir gurubundan olursa olsun, emekli, iş adamı dahil yılda ortalama 4 sefer uçakla seyahat ediyor. Türkiye’de bir zamanlar ‘Acaba ömrümde uçağa binebilecek miyim?’ diye özlemle yaşarken, insanlarımız bugün rahatlıkla yılda 4 sefer uçakla seyahat eder hale geldik. Demek ki hava yolu halkın yolu haline gelmiş. Rakamlar bunu doğruluyor.” ifadesini kullandı.


Sektörün cirosunun 2 milyar dolardan 16 milyar doların üzerine çıktığını hatırlatan Bakan Yıldırım, doğrudan çalışanın 64 binden 160 bine yükseldiğini ifade etti. Uçuş noktasının iç hatlarda 2 kat arttığını kaydeden Yıldırım, “Dış hatlarda çok daha çarpıcı 60 noktadan 175 noktaya çıkarmışız. Türkiye bu haliyle havacılıkta varış noktası hizmet ağının yaygınlığı bakımından dünyanın 10 ülkesi arasında girmiş bulunmaktadır. Yani Türkiye 2023 hedeflerini havacılıkta 2013’e varmadan yakalamıştır. Peki biz 2023 hedefini yakaladık diye yan gelip yatmayacağız. Hedefin yerini değiştireceğiz. Daha uzağa bir hedef koyacağız. 2023’te Türkiye havacılıkta 375 milyon insanın uçtuğu bir ülke olacak. Yeni hedefi açıklıyorum. Buna göre herkes hesabını kitabını yapsın. Bu uçuşların da en az 3’te 1’i bu bölgeden olacak. İstanbul bölgesinden olacak. 100 milyon trafiğin altına düşmeyecek. 150 milyon belki de daha fazla İstanbul’da trafik olacak. Hava alanını kapasiteleri aynı şekilde 400 milyonun üzerine çıkacak. Hava aracı en az 2’ye katlayacak. Türkiye ticari hava araçlarını kastediyorum toplamda 2 bin 500’u bulacak. Dolayısıyla Türkiye artık sadece hava taşımacığını geliştiren bir ülke olarak değil, havacılık teknolojilerini de kendi özgün havacılık sanayi yerleştiren adım adım geliştiren bir ülke konumuna geldi.” şeklinde konuştu.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da 2003’ten bu yana THY’nin ciro bakımından 5 katına, uçak sayısı bakımından 4 katına çıktığını söyledi. Çalışan sayısı bakımından 10 bin kişiden 30 bin kişiye ulaştıklarını ifade eden Topçu, bugün itibariyle 14 iştirakiyle beraber THY’nin 11 milyar dolar ciro yaptığını sözlerine ekledi.

TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener ise fuarda 1.4 milyar dolarlı uçak bulunduğunu söyledi. Fuardaki firmaların değerinin de 20 milyar dolardan fazla olduğunu dile getiren Şener, “Bu havacılığın da büyümenin kolay olmadığını gösteriyor. Havacılık hacim işi, bu hacim işinde milyarlarca dolar yatırım yapıyorsunuz. Yüz milyonlarca yolcuya hizmet veriyorsunuz. Bütün bunları paralel yürütmek kolay değil. Havacılıktaki büyüme çok çok önemli.” diye konuştu.
Kaynak: cha