Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek 10 yılda dünyadaki gelişmeler açısından en büyük katkıyı Afrika kıtasının vereceğini söyledi.

Türkiye Gine-Bissau fahri konsolosluğu açılışına katılan Mehmet Şimşek, kurumun Türkiye ve Afrika arasında son yıllarda katedilen büyük mesafeye önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Afrika’nın geleceğine inandıklarını kaydeden Şimşek, “Bugün bazı ülkelerde sorunlar var ama ben inanıyorum ki önümüzdeki 10 yıllara gelişme anlamında en fazla katkıyı yapacak kıta Afrika’dır. O nedenle biz bu adımları takdir ediyoruz. Bu konsolosluk iki ülke için hayırlı olsun. İnşallah bu adım Türkiye ile Gine’nin ilişkilerinin daha güçlü bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacak.” dedi.

Türkiye ve Gine-Bissau arasındaki siyasi ilişkilerin yürütülmesi amacıyla Ankara’da Gine-Bissau Fahri Konsolosluğu açıldı. Çankaya Abdullah Cevdet Sokak’taki açılış törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci koru, Gine-Bissau Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Topluluklar Bakanı Faustino Fudut İmbali ve Gine-Bissau Fahri Konsolosu Namık Tanık katıldı. Bakan Şimşek, törende yaptığı konuşmada Afrika’nın siyasi istikrar ve reformlar ile birlikte önümüzdeki yıllarda gelişim alanında damga vuracak bir bölge olacağını ifade etti. Şimşek, “Son yıllarda Afrika’da hızlı bir gelişme var.Türkiye olarak son yıllarda Avrupa ile ilişkilerimizi geliştirmek için yoğun bir çalışmamız var. Son 10 yıldır Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika ve Asya7ya yönelik önemli inisiyatifler alıyoruz. Türkiye’nin Avrupa’daki krizden az etkilenmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi de hükümetimizin bu çabası olmuştur.” diye konuştu.

2 YENİ BÜYÜKELÇİLİK AÇILACAK

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise Türkiye’nin Afrika’daki ülkeler arasında çok yakın ilişkileri bulunduğunu belirtti. Özellikle son 8 yılda Afrika’da ikili ilişkilerin gelişmesini açısından önemli çalışmalar başlattıklarını anlatan Koru, “2009 yılında Afrika’da bulunan büyükelçilik sayımız 12 idi. Bugün itibariyle 31 büyükelçilik hizmet veriyor. Önümüzdeki 2 ay içerisinde 2 yeni büyükelçilik açıyoruz. Birkaç yıl içinde Afrika’da temsil edilmediğimiz bir ülke kalmayacak.” dedi.

TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIM İÇİN GİNE-BİSSAU'YA BEKLİYORUZ

Gine-Bissau Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Topluluklar Bakanı Faustino Fudut İmbali de Türkiye’nin tarihi ve kültürel olarak zengin bir ülke olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Afrika politikalarını tebrik ettiklerini hatırlatana İmbali şunları söyledi:

“Fahri konsolosluk iki ülke arasında köprü vazifesi görecek. Gine yer altı kaynakları, balıkçılık,tarım ve doğal kaynaklar olarak çok zengin bir ülke. Türk işadamlarını ülkemize yatırım için davet ediyoruz. Gine’ye gelerek yatırım yapsınlar buna ihtiyacımız var. Allah iki ülke arasındaki ilişkileri daha da arttırsın.”

Konuşmaların ardından Gine-Bissau Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Topluluklar Bakanı Faustino Fudut İmbali, Gine Fahri Konsolosu Namık Tanık’a fahri konsolosluk şilti verdi.
Kaynak: cha