Avrupa Birliği'nde altı bine yakın bankanın tamamının Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından denetlenmesini isteyen Alman Bankalar Birliği (BdB) bunun haricindeki kurumsal çözüm arayışlarının zaman kaybına yol açacağına dikkat çekti. BdB bu yeni fonksiyonun hayata geçirilmesini takiben ECB'de para politikaları ile denetleme görevi arasına da 'Çin Seddi' çekilmesini talep etti.

Alman Bankalar Birliği (BdB) Avrupa Birliği genelindeki bütün bankaların denetiminin Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından üstlenmesinden yana olduğunu açıkladı. BdB Genel Müdürü Michael Kemmer konu hakkında Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada AB genelindeki 6 bine yakın bankanın ECB tarafından denetlenmesini yerinde bir fikir olarak gördüğünü belirterek, “Eğer gerçekten ‘daha fazla Avrupa' istiyorsak, o zaman Avrupa genelindeki bütün bankaların ortak düzenlemeler çerçevesinde denetlenmesini de kabul etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Ortak denetim talebine rağmen tasarruf kasaları (Sparkasse) türünden küçük bankaların Deutsche Bank gibi büyük bankalar için geçerli olacak kaynaklar ve kuralların aynılarıyla denetlenemeyeceğine işaret eden Kemmer, hâlihazırda geçerli olan çifte proporsiyon ilkesi uyarınca da küçük bankalara daha az denetim uygulanmakta olduğuna dikkat çekti. Kemmer, ECB'nin bu düzenlemeyi dikkate alması hakinde Avrupa genelinde ortak bir denetim mekanizması geliştirilmesinin önünde hiçbir engel bulunmadığını kaydetti.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası bünyesinde para politikalarına ilişkin görevler ile bankaları denetleme görevi arasına 'Çin Seddi' çekilmesi gerektiğine işaret eden Alman Bankalar Birliği Genel Müdürü Kemmer, ECB bünyesinde olası bir çıkar çatışması yaşanmasını engellemek için bunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. ECB bünyesinde bankaların denetiminden sorumlu bir yan kurum oluşturulmasının da gündemde olduğunu belirten Kemmer, “Eğer bu kurum işler hale getirilirse daha makul olur.” dedi.

Avrupa ülkelerindeki bankaların denetimin için akla gelebilecek tek kurumun ECB olduğunu vurgulayan Michael Kemmer, Avrupa Merkez Bankası'nın parlamenter denetime tabi olarak görev yaptığını hatırlattı. BdB Başkanı Kemmer ayrıca bankaların denetimi için bahsi geçen çözüm haricinde başka bir kurumsal yapı arayışının tahmin edilenden çok daha fazla zaman alacağını hatırlatmayı da ihmal etmedi.
Kaynak: cha