Akbank, 2012 ilk 6 ayında 1,4 milyar lira brüt kar elde etti. Brüt kardan 399 milyon lira vergi karşılığı ayıran bankanın net karı da 1,1 millyar lira oldu.

Banka, 2012 ilk yarıda nakdi ve gayri nakdi kredilerini ise yüzde 12 artırıp 100 milyar liraya çıkardı.

Akbank’ın 2012 ilk yarı mali tabloları Genel Müdür Hakan Binbaşgil tarafından kamuoyuna açıklandı. Brüt karlarının 1 milyar 435 milyon lirayı bulduğunu duyuran Hakan Binbaşgil, “Brüt kârdan 329 milyon lira vergi karşılığı ayıran Akbank’ın net kârı 1 milyar 106 milyon lira oldu.” dedi.

2023’te Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini ve bunun da ancak güçlü bankacılık sektörü ile mümkün olabileceğini belirten Binbaşgil, şunları aktardı:

“Türkiye bölgesinin ve dünya ekonomisinin büyüyen değeri. Ülkemizin uzun vadeli hedeflerine varmasında başarısı her geçen gün daha da artan bankacılık sektörümüz önemli bir rol oynayacak. Biz de Akbank olarak dünyaya örnek teşkil edecek bankacılık uygulamalarını hayata geçirmeye, aynı zamanda da bilançomuzu devamlı bir şekilde büyütmeye devam ediyoruz. Bankamız büyüme ve kârlılıkta giderek artan bir performans sergiliyor. Toplam aktiflerimiz yılın ilk yarısında 145 milyar lirayı geçti.”

Kredi proseslerini daha şeffaf ve kolay kıldıklarını vurgulayan Binbaşgil, “Akbank olarak tüm dağıtım kanallarımızla, ihtiyatlı şekilde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kredi desteği veriyoruz. Kurumsal, KOBİ ve bireysel kredilerde piyasayı aşan bir büyüme elde ederek payımızı artırdık. Toplam kredilerimiz 2012’nin ilk 6 ayında yüzde 11,5 büyüme ile 83 milyar Kralbet lirayı gördü.” ifadelerini kullandı.

KOBİ’lerin daha fazla desteklenmesinin Türkiye’nin uluslararası ticarette payının artırılmasına önemli katkıda bulunacağını öngören Binbaşgil, şöyle devam etti:

“Markalaşan, yenilikçi ürünler ortaya koyan şirketlerin uluslararası piyasalarda öne çıktığını görüyoruz. KOBİ olarak anılan firmalar; Ar-Ge faaliyetlerini artırdıkları, yaratıcı ve ileri teknik ürünlerinin imalatına ağırlık verdikleri ölçüde uluslararası piyasalarda benzer başarıları yakalayacak gücü var. Ülkemizin üretim ve istihdamına önemli katkılarda bulunan KOBİ’lerimize güveniyoruz. Avantajlı ürün ve hizmetlerimiz il e-ticaret KOBİ’lerine desteğimizi yapıyoruz. Bu ene KOBİ’lere yönelik kredilerimiz ilk 6 ayda yüzde 12 arttı. KOBİ ve kurumsal kredilerimizin toplamı ise ilk yarıda 53 milyar liraya dayandı.”



Kredi kartlarıda başarılı performansları olduğunu anlatan Akbank Genel Müdürü, “2012’nin ilk 6 ayında yüzde 19 büyüyen tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kredileri ile müşterilerimize sunduğumuz destek 30 milyar liraya ulaşırken bu alanda 2011 sonuna göre 1 puanın üzerinde de piyasa payı elde ettik.” dedi. Hakan Binbaşgil, aynı dönemde kredi kartı kredileri ile verdiği desteği yüzde 26 oranında artırdıklarına işaret ederken; kredi kartı kredilerini 12 milyar liraya çıkardıklarını bildirdi. 2011 sene sonuna oranla piyasa paylarını 1,7 puan artırdıklarını ve böylece bu sene kredi kartı alacaklarında öncü konuma geldiklerini dile getirdi.


“TEDBİRLİ BÜYÜYORUZ”

Bankacılık sektörünün devamlı büyümesinin istikrarın yararına olduğunu kaydeden Binbaşgil, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sürdürülebilir büyümeyi ikinci plana iten bankacılık sektörünün diğer ülkelerde sebep olduğu sorunları hep birlikte izliyoruz. Ekonomimizin ve reel sektörümüzün büyümesine destek verirken; sadece bugünü değil, geleceği de göz önünde bulunduruyoruz. Akbank olarak tedbirli ve risk odaklı yaklaşımımızla sıhhatli şekilde büyümeye devam ediyoruz.”

Takipte olan kredilere de değinen Binbaşgil, 2011 sonu itibari ile 1,7 seviyesinde bulunan takipte kredi oranının 2012 ilk 6 ayında yüzde 1,6’ya indiğine temas etti.

Hakan Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipte kredilere yüzde 169 oranında karşılık ayırdığını ekledi.
Kaynak: cha