Bursa Siyah İnciri’nin Amerika’ya ihracatıyla ilgili denetimlerde bulunmak üzere Bursa’ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, Akdeniz Meyvesi Sineği tuzaklarını ve paketleme evlerindeki hijyen şartlarını yerinde inceledi.

        Yetkililer, tespit ettikleri bazı eksikliklere yönelik tedbirler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan istedikleri bazı bilgilerin verilmesini takiben, hazırlayacakları rapora göre ABD’ye Bursa Siyah İnciri’nin ihraç izni alabileceğini ifade ettiler.

        Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) davetiyle Bursa’ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, 5 günlük inceleme programını tamamladı. UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı eşliğinde, ilk olarak Vali Şahabettin Harput, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Güler’i ziyaret eden heyet, programın ikinci gününü Gıda Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret ederek sürdürdü. ABD’li yetkililer, incirin ihraç izniyle ilgili olarak yerinde çözüm önerilerini görüşmek üzere geldikleri Bursa’da, 3 gün boyunca arazide incelemelerde bulundu ve alınan karantina önlemlerini yerinde görerek, üreticilerle görüştü.

        Arazideki denetimlerde ‘Akdeniz Meyve Sineği’ tuzaklarını inceleyerek, yetiştirme teknikleri hakkında çiftçilerle görüşen heyet üyeleri, alınan tedbirlerle, Türk üreticisinin kaliteli uygulamalarını yerinde görme imkanı yakaladı.

        "ABD İÇİN KARANTİNA ÖNLEMLERİ ÇOK ÖNEMLİ"

        ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinin, Bursa Siyah İnciri inceleme programına yönelik açıklamalarda bulunan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, bugüne kadar Bursa’da Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili herhangi bir vakaya rastlanmadığını hatırlattı. Çalı, diğer zararlılar için de gerekli tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar alındığı söyledi. Çalı, gıda güvenliği ve tarım ilacı kalıntı konularına her zaman büyük önem verdiklerini, bu durumu Amerikalı yetkililere de yerinde tespitlerle gösterme imkanı bulduklarını dile getirdi.

        Bursa Siyah İnciri’nin ihracatta yakaladığı başarıları Amerika pazarı ile taçlandırmak için yıllardır yoğun uğraş verdiklerini hatırlatan Çalı, şunları söyledi: "Heyet, ünü gittikçe tüm dünyaya yayılan ve kentimizle simgeleşmiş ürünlerimizden Bursa Siyah İnciri’nin, bahçeden paketleme aşamasına, hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını istiyor. Biz kendilerine Akdeniz Meyvesi Sineği’nin bahçelerimizde olmadığını ilettik. Onlar da gelip yerinde görme imkanı buldular. Figer, Mevsim Gıda ve Alara Tarım gibi yaş meyve sebze ihracatı yapan firmalarımızı gezerek, paketleme tesislerinde incelemelerde bulundular. Kendilerine böcek bulaşmalarına karşı alınan önlemler anlatıldı, hijyen koşulları gösterildi. Umuyorum ki uzun yıllar verdiğimiz çabaların sonucu ‘Bursa Siyah İncirimiz ABD’li tüketicilerin sofralarında yer alacaktır."

        "GÖRDÜĞÜMÜZ TABLO SEVİNDİRİCİ"

        Arazideki incelemelerde, bahçelerde yere düşen meyvelerin bahçeden uzaklaştırılmayıp, ağaç altlarında öbek olarak bulundurulmasını risk olarak belirten ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, buna rağmen belirli bir sistemde, düzenli ve disiplinli üretim teknikleriyle karşılaşmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

        

Kaynak: cha