PALANDÖKEN, “13 MİLYON İŞÇİNİN 6 MİLYONU ESNAF YANINDA ÇALIŞIYOR”
-“PRİM GÜN SAYISI, EMEKLİ MAAŞI VE ÖDENEN DESTEK PRİMİNDE ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ”
-“PRİM BORCU OLAN ESNAF SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR”

-“KADIN ESNAF VE SANATKARA DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI VERİLMELİ”
ANKARA – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 10. Çalışma Meclisi toplantısında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, prim gün sayısı, emekli maaşı ve ödenen sosyal destek priminde yaşanan adaletsizliklerin zaman kaybedilmeden giderilmesini istedi.
-“13 MİLYON ÇALIŞANIN 6 MİLYONUNA ESNAF İŞ VERİYOR”
Esnaf ve Sanatkarların SGK’da temsil edilmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Palandöken, “2 milyona yakın esnaf ve sanatkârımız var. Her bir esnafımızın yanında 3 kişi çalıştığı hesap edilirse 6 milyon kişi eder. Yani sigortalı çalışan 13 milyon kişinin yarısına yakını esnaf ve sanatkârımızın yanında çalışmaktadır. Görüldüğü gibi, bizler istihdama elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanarak sosyal güvenlik alanında büyük adım atılmıştır. Ancak, ekonominin ve istihdamın yani çalışma hayatımızın varlığını sürdürebilmesi için 4a’lı işçiye tanınan haklar 4b’li çalışan işverenlere de tanınarak eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır. SGK’nın bir çatı altından toplanmasından itibaren bir norm ve standart birliğinin sağlanacağından bahsedilse de, uygulamada durum böyle değil. Çünkü 4b’li esnaf ve sanatkârın emekli olabilmesi için 9 bin gün prim şartı aranırken, 4a’lı çalışan işçilerde 7 bin 200 gün prim yeterli oluyor. Sigortalı çalışanların primlerinin işverenlerce, kamu çalışanlarınınkinin ise devletçe ödendiği düşünüldüğünde esnaf ve sanatkârımız açısından bir adaletsizlik olduğu açıktır” dedi.
-“EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ KESİLEN DESTEK PRİMLERİ KALDIRILMALI”
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkârların emekli aylıklarından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesildiğini hatırlatan Bendevi Palandöken, “İşsizlere iş imkânı sağlayan esnaf ve sanatkârımız ödüllendirileceği yerde cezalandırılıyor. Birçok esnaf ve sanatkar emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Bugün, emekli olan bir memurun en düşük aylığı 1130 TL, işçinin en düşük aylığı 959,05- TL iken Bağ-kur’dan emekli olan bir kişinin aylığı 745- TL’dir. Bir başka önemli konu ise işçi ve memurlardan farklı olarak 60 günden fazla prim borcu olan esnaf ve sanatkârımız borçlu olduğu dönemlerde sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar. Anayasada en temel hak yaşam hakkı olduğuna göre, esnaf ve sanatkârımızın ve bakmakla yükümlü oldukları ailelerinin prim borcu varken de sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Yine, esnaf ve sanatkârımıza ayakta tedavilerde ve hastalık sebebiyle iş göremezlik halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmezken, 4a’lı sigortalı çalışanlara bu hak veriliyor” diye konuştu.
-“KADIN ESNAF VE SANATKARA DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI VERİLMELİ”
4a’lı sigortalı çalışan kadınlara tanınan doğum borçlanma hakkının 4b’li kadın esnaf ve sanatkârlara verilmesini isteyen Palandöken, “Kadın istihdamının arttırılması için çalışılan ve “Başbakanımızın en az 3 çocuk” tavsiyesinde sıkça bulunduğu bugünlerde esnaf ve sanatkâr açısından bu temennilerin gerçeğe dönüşebilmesi için kadın esnafımıza da doğum borçlanması yapma hakkı tanınmalıdır” dedi.
Editör: Haber EDİTÖR