Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) Washington'un, Kuzey Kore ve Çin'den artan tehditlere karşı bölgeye radar sistemi yerleştirmek istediğini yazdı.

Gazete, bu adımın, Obama yönetiminin ağırlığını Pasifik'e kaydırma kararının bir parçası olduğunu belirtti. ABD ve bölgedeki müttefiklerinin, Kuzey Kore'nin füze tehdidi ve Pekin yönetiminin Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalarla ilgili 'saldırgan' tutumunu noktasında endişeli olduğunu belirten gazete, "ABD savunma uzmanları, özellikle Çin'in balistik füze üretimi nedeniyle de endişeli." yorumunda bulundu. Gazeteye konuşan savunma uzmanı Steven Hildreth, "Endişemizin merkezinde Kuzey Kore var. Tabii Çin de var." ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal gazetesi, Japonya'nın kuzeyindeki Aomori eyaletine 2006'da yerleştirilen radara ek olarak bu ülkenin güneyindeki bir adaya da radar yerleştirilebileceğini yazdı. Gazete, Washington ile Tokyo'nun anlaşmaya varması halinde radarın aylar içinde yerleştirilebileceğini kaydetti. Ayrıca Güney Asya ülkelerinden bir tanesi de üçüncü bir radarın konuşlandırılabileceğini belirtti. Bu ülkenin Filipinler olabileceği kaydedildi. Gazete, radarların yerleştirilmesinin ardından füzelerin de nereye konuşlandırılabileceğinin gündeme geleceğini belirtti. Doğu Çin Denizi'ndeki egemenlik tartışmaları yüzünden Çin, Tayvan, Japonya ve Güney Kore arasında gerilim tırmanmıştı.
Kaynak: cha