TÜRKSOY’a üye ülkeler UNESCO Komiteleri Astana’da toplandı
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’na (TÜRKSOY) üye ülkelerin UNESCO Ulusal Temsilcileri 3.Toplantısı Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.
Astana Valiliği’nin ev sahipliğinde başkentin Bağımsızlık Sarayı’nda çalışmalarına başlayan komite temsilcileri, iki gün boyunca temsil ettikleri ülkelerin kültürel mirasının UNESCO tarafından kabulü ve korunması için yapılması gerekenleri ele alacak.
Toplantının açılışında konuşan Kazakistan’ın UNESCO sürekli Temsilcisi Astana Valisi İmangali Tasmagambetov, UNESCO komite başkanlarının desteğiyle bu önemli toplantının Ankara ve Kazan’dan sonra Astana’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. UNESCO ve TÜRKSOY arasında ortak yapılacak çok işlerin olduğunu hatırlatan Tasmagambetov, tarih, dil ve kültür birliği olan Türk halklarının medeniyetinin gelecek nesillere miras olarak kalması için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Dili konuşan ülkelerin manevi ve kültürel zenginliklerinin yurtdışında tanıtımında TÜRKSOY’un önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi.
Toplantıda Türkiye’yi temsilen katılan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz, Somut Olmayan Kültürel Miras’ın yanında biyolojik çeşitliğin de korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Oğuz, Üçüncüsü yapılan bu toplantının amacının UNESCO’da yapılan toplantılarda TÜRKSOY’a üye ülkeler olarak ortak hareket etmek olduğunu kaydetti.
Toplantıdan sonra basın mensuplarına bilgi veren TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, üye ülkelerin UNESCO ile yaptıkları çalışmalarda bir ortaklık sağlama adına bugünkü toplantının önemli olduğunu kaydetti. Üye ülkelerin UNESCO’ya yaptıkları şahsi başvuruların kabul edildiğini, ancak 14 ülkenin birlikte yapacağı başvuruların daha etkili olacağını kaydetti.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhov, Kültür Bakanı Darhan Mınbay,Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı ve Türk Akamedisi Başkanı Şakir İbrayev’in de hazır bulunduğu toplantıya çok sayıda delege katıldı.



Kaynak: cha