Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, İran nükleer programı ile ilgili sorunun askeri müdahale ile çözme girişiminin bölgenin dışına da taşacak büyük bir felaket olacağı uyarısı yaptı.

İnterfax’a açıklamada bulunan Riabkov, “Biz güç kullanımı ile sorunu çözmek, ya da en azından ciddi bir şekilde bu tür çözüm önerilerini tartışanları uyarmak istiyoruz. Bölge istikrarı için bu yıkıcı olur. Ekonomik güvenlik alanında büyük şoklara neden olabilir. Bu krizin dalgaları Ortadoğu bölgesinin dışında da yankılanır” dedi. Riabkov’a göre, buna izin verilemez.

İran’ın nükleer programının askeri boyutu olduğuna dair herhangi bir işaret olmadığını savunan Rus diplomat, “Biz bazı konuları farklı görüyoruz. Uluslar arası Atom Enerji Ajansı uzman ve denetçilerinin kontrolünde İran’da nükleer materyal üretiliyor. Ajans bu materyallerin askeri amaç için olmadığını onaylıyor. Aynı zamanda Tahran’ın da ajansla uluslar arası toplumun güvenin kazanacak şekilde daha yoğun çalışması lazım. Ki herkes İran’ın saf sivil amaçlı nükleer programına olumlu baksın.” çağrısı yaptı.

Henüz tüm konuların çözülmediğini, tam bir güven oluşmadığını belirten Riabkov, “Rusya aktif olarak müzakere sürecine katılıyor. Son olarak İran altılısı ile ilgili müzakereler Moskova’da yapıldı. Diyalog süreci devam ediyor. Ancak çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor. Eğer nükleer program sorunu iyi yönde çözülemezse, tansiyonun bir kez daha yükselme riski var. Bizim bundan kaçmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Suriye’nin kimyasal silahları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Riabkov, “Şam’ın verdiği garanti çerçevesinde kimyasal silah depolarının güvenli olduğundan eminiz. Biz saldırı amaçlı Suriye’nin kimyasal silah kullanacağına ihtimal vermiyoruz” dedi.

Suriye’de komplike bir durum olmasına karşın, kimyasal silah depolarının güvenli olduğuna değinen Riabkov, Şam’ın Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’na imza koymadığını da hatırlattı. Rus diplomat, “Suriye’nin kimyasal silahlara sahip olması, bu anlaşma ya da diğerlerini ihlal ettiği anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: cha