Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın istifasının, Suriye’de askeri müdahaleyi destekleyenlere “kapı açacağı” uyarısı yaptı. Suriye’ye yaptırımları Güvenlik Konseyi’nde 3 kez veto eden Rusya, Annan’ın istifasından duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.

Twitter’dan Annan’ın istifasını değerlendiren Gatilov, “Annan’ın temsilcilik görevinin uzatılmasına karşı aldığı karar, Suriye’nin geleceği ile ilgili soru işaretlerini artırıyor. O dürüst bir uluslar arası arabulucu. Ancak birileri güç kullanımına kapı açmak için Annan’ı oyun dışına itmiş olabilir. Bu açık” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Annan’ın istifası ile ilgili Londra’da yaptığı açıklamada “büyük üzüntü” yorumunda bulunmuştu. Rus lider, “Kofi Annan çok değerli bir insan. Parlak bir diplomat ve Pasgol çok dürüst bir isim. Bu yüzden çok üzüldüm. Ancak, uluslar arası toplumun şiddeti durdurmak için çalışmalarını sürdüreceğini umuyorum” ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüşen Putin’in, Suriye politikalarında rejime yakın duruşunu değiştirmediği yorumu yapılıyor.

Diğer taraftan Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney yaptığı açıklamada, Annan’ın istifasının Rusya ve Çin’in Suriye lideri Esed’e karşı harekete geçilmesine destek vermemesinden kaynaklandığını söyledi. Carney, iki ülkenin tarihin yanlış tarafında yer aldıkları eleştirisi getirdi.
BM Genel Kurul’unda Cuma günü Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn’in birlikte verdikleri tasarı ele alınacak. Genel Kurul’da oylanacak tasarı Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanmasını engelleme, şiddeti durdurması ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması çağrısı yapıyor. Moskova adil olmadığı gerekçesi ile tasarıya destek vermeyeceğini açıkladı. 193 üyenin bulunduğu Genel Kurul’da basit çoğunlukla alınacak kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Genel Kurul kararlarında beş daimi üyenin veto hakkı da yok.

Kaynak: cha