Türkmenistan'daki yabancı GSM operatörü olarak hizmet veren Rusya'nın MTC GSM şirketi, bu ülkede yeniden faaliyet gösterecek. 21 Aralık 2010 tarihinde lisansı iptal edilerek faaliyetleri durdurulan Rus şirketi, 30 Ağustos 2012 tarihi itibariyle yeniden Türkmen halkına hizmet vermeye başlayacak.

Rus şirketi, Türkmenistan’daki faaliyetlerine başlayacağı yönünde ülkenin resmi gazeteleri olan ‘Türkmenistan’ ve Rusça yayın yapan ‘Neytralnıy Türkmenistan’ gazetesi aracılığıyla duyurdu. Daha önce bu şirketin hizmetinden faydalanan Türkmen halkı, 30 Ağustos tarihinden itibaren tekrar eski telefon numaralarındna kullanabilecek. Rus şirketi, 30 Ağustos ile 30 Eylül tarihleri arasında abonelerine her gün 30 dakika bedava konuşma hakkı tanıyacak. Rus şirketi, 1 Ekim tarihinden sonra abonelerinin karşısına yeni tarifeler ile çıkacak.

Rus GSM operatörü ''MTS Türkmenistan'' 21 Aralık 2010 tarihinde sözleşmesi sona erdiği için faaliyetlerini durdurmuştu.
Yaklaşık 20 ay önce Türkmenistan’daki faaliyetlerini durduran Rusya kökenli MTS ( Mobile Tele Systems) firması, bu ülkedeki operasyonlarına bıraktığı yerden devam edeceğini bildirdi. Firmanın bildirdiğine göre, Türkmenistan’dan ayrılmadan önce yüzde 85’lik bir pazar payına sahipti. Sözkonusu firma Türkmen Telekom ile 5 yıllık bir anlaşma imzalandığı ve gelecek 5 sene içinde uzatma hakkının da MTS de olduğu kaydedildi. Rus firma Türkmen Telekoma aylık kar üzerinden yüzde 30 pay verecek.

Halihazırda, ülkede yerli Tmcell Altyn Asyr GSM operatörü tek başına faaliyet gösteriyor. Devlet kontrolündeki GSM operatörünün yaklaşık 2 milyon 600 bin abonesi mevcut.

Kaynak: cha