Geçtiğimiz Haziran ayında Paraguay Senatosu'nun iktidara müdahale ederek yönetime getirdiği yeni Devlet Başkanı Federico Franco, Paraguay’a komşu ülkeleri uluslararası Lahey Mahkemesi'ne şikayet etmeye hazırlanıyor. ABD’den çağırılan bir grup uluslararası hukuk uzmanıyla görüşen Paraguay hükümeti, Latin Amerika ülkelerinin ortak birliği MERCOSUL’u mahkemeye verecek.

Franco’nun yönetime gelmesiyle birlikte buna tepki gösteren diğer Latin Amerika ülkeleri, Paraguay’ın MERCOSUL’daki faaliyetlerinin askıya alınmasını talep etmişlerdi. MERCOSUL’un dönem başkanı olan Arjantin’in başvurusu üzerine toplanan değerlendirme kurulu, birliğe üye diğer ülkelerin de oyunu alarak bir sonraki seçimin yapılacağı 2013 yılı Nisan ayına kadar Paraguay’ın faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu karar üzerine harekete geçen Paraguay Devlet Başkanı Franco, uzmanlardan oluşan bir grup ABD’li hukukçuyla bir araya geldi.

MERCOSUL’un verdiği kararı uluslararası mahkemeye taşıyacak olan Franco, verilen karar için diğer ülkeleri eleştirirken yaptığı resmi açıklamada uygulamaya geçirilmesi planlanan başvurunun gerekçesini anlattı. Kendisinin hükümete getirilmesini tamamen yasal ve kanun maddelerine dayanarak yapıldığını belirten Franco, yapılan yazılı açıklamada “Paraguay hükümetinin anlaşma yaptığı hukukçuların değerlendirmesi, içinde bulunduğumuz gergin sürecin atlatılması ve rahatlatılmasına yardımcı olabilir.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: cha