Ortadoğu ülkeleri arasında kişi başına sağlık harcamalarında ilk sırayı Katar’ın aldığı ve sağlık harcamalarının geçen yıla kıyasla yüzde 27 arttığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Milli Sağlık Hesapları adlı program tarafından yayınlanan rapora göre doğal gaz zengini bu Körfez ülkesinin sağlık harcamaları 2010’da 2.6 milyar dolar, 2011’de ise 3.2 milyar dolar oldu.

Kişi başına düşen sağlık harcaması da 2010 yılında bin 561 dolardan 2011 yılında bin 920 dolara ulaştı ve Katar, Ortadoğu’da sağlık hizmetlerine en çok para ödeyen ülke oldu. Harcamalarda hükümetin payı 2010’da yüzde 76 iken geçen yıl yüzde 77’ye çıktı. Ödemelerin yüzde 57’si hastanelere, yüzde 14’ü kliniklere, yüzde 8’i sağlık yönetimi ve finans sistemine ve yüzde 21’i diğer hizmet veren firmalara gitti.

Katar’da İngilizce basılan Gulf Times’a konuşan Sağlık Üst Konseyi yardımcı genel sekreteri Dr. Falih Muhammed Ali, raporun önemli sonuçlara işaret ettiğini ve dünyada birçok hükümetin masraflarını kısmasına rağmen Katar’da sağlık hizmetlerine yapılan harcamaların yükselmeye devam ettiğini söyledi.

Uzmanlar, sağlık harcamalarının ülkede artış gösteren Bahigo diyabet ve obezite ile doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekti. Katar, kişi başına düşen gelirde dünyanın en zengin ülkesi olsa da aynı zamanda dünyanın ‘obezite başşehri’ olarak da biliniyor. Ülkede yaşayan yetişkinlerin yarısının obez ve yüzde 17’sinin diyabet hastası olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: cha