Amerika Moskova Büyükelçisi Michael McFaul, ABD Başkanı Barack Obama’nın gelecek yıl Rusya’yı ziyaret edeceğini söyledi. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine Obama’nın katılmaması ile ilgili basının sorularını yanıtlayan McFaul, “Obama Vladivostok kentinde gerçekleşen APEC zirvesine katılmak istedi. Ancak Demokrat Parti’nin kongresi ile çakıştı.” dedi. Amerikalı diplomat Obama’nın yeniden seçilmesi durumunda başkan olarak, seçilememesi halinde de vatandaş olarak gelecek yıl Rusya’yı ziyaret edeceğini söyledi.

Füze kalkanı ile ilgili Rusya ve ABD ilişkilerinin komplike olduğunu kabul eden McFaul, “İki ülke terör ve korsanlara karşı birlikte mücadele ediyor. Füze savunma sistemlerinde de iki ülke işbirliği yapabilir… Ancak bu geleceğin meselesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Soğuk Savaş yıllarından kalma ticari ilişkileri sınırlandıran Jackson-Vanik düzenlemelerinin iptali için Obama yönetiminin ciddi adımlar attığına işaret eden Amerikan’ın Moskova Büyükelçisi, “Önceki yönetimler bu konuda önemli bir adım atmamıştı. Burada ciddi bir çaba var. Burada bir bağış yapılmıyor. Amerikan iş dünyasının da yararına olacak tarihi bir düzenleme planlanıyor. Eylül ayında iptal gelebilir. Olmazsa, çalışmalar bu yönde sürecek” bilgisini verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın APEC zirvesi çalışmalarından memnun olduğunu kaydeden McFaul, “Özellikle yeşil gıda konusu tatmin edici. Rusya yönetimi zirveye önemli katkı sağladı” dedi. Rusya ve ABD arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarına da değinen diplomat, Washington’ın Rusya muhalefeti ile ilişkilerine de açıklık getirdi. McFaul’a göre Amerikan yönetimi muhalefete hiçbir zaman sponsorluk yapmıyor.
Kaynak: cha