Mısır Şura Meclisi üyesi yaklaşık 40 milletvekili, bu ülkede faaliyet gösteren Selahattin Uluslararası Türk Okulu’nu ziyaret etti.

Hafta sonu Türkiye’ye yapacakları gezi öncesi Türk okulunun verdiği akşam yemeğine katılan milletvekillerine aileleri ve çocukları da eşlik etti. Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen yemek sonrası Türk okulu öğrencileri misafirlere Arapça ve İngilizce şarkılar sundu.

Botsalı program sonunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Mısır’ın demokrasi yolunda attığı hızlı adımları gönülden desteklediğini belirtti. Botsalı her iki ülkenin de dünyada hak ettiği yer alabilmesi için fakirlik ve cehaleti yenmesi gerektiğinin de altını çizdi. Türk Büyükelçi, Türkiye’nin ekmeğini Mısır’la bölüşmeye hazır olduğunu da vurguladı.

Geziye başkanlık eden Şura Meclisi Dış İlişkiler ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Reda Fehmi Muhammed ile Meclis Müslüman Kardeşler grubu çoğunluk lideri Ali Fethul Bab, Mısır’da faaliyet gösteren Türk okulunun başarılarından büyük bir mutluluk duyduklarını, bu okulların sayısının artmasını temenni ettiklerini belirtti.

Milletvekilleri Mısır’ın eğitim konusunda bu okulların tecrübesinden faydalanabileceklerini de ifade etti. Fethul Bab ise Mısır’daki Türk okullarının sayısının hızla artmasını, “Türkiye Mısır’a sadece bir büyükelçi değil, birkaç büyükelçi atamış.” esprisiyle yorumladı.

Cihan’a konuşan her iki milletvekili de Türkiye ve Mısır’ın bir bedenin iki uzvu gibi olduğunu, bölgenin huzur ve barışa kavuşmasının her iki ülkenin işbirliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Geziyi düzenlemeye karar verdiklerinde birkaç kişi olduklarını söyleyen Reda Fehmi Muhammed, kısa süre içinde geziye katılmak isteyenlerin sayısının 150’yi geçtiğini ifade etti.
Fethul Bab da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu bunu siyasi bir takım yeni oluşumlarla güçlendirmek gerektiğini vurguladı.

Programda bir konuşma yapan Selahattin Türk Okulları Genel Müdürü Orhan Keskin ise Türk okullarının dini değil, dini ve ahlaki değerlere saygı gösteren okullar olduğunun altını çizdi.

Dördüncü eğitim yılına giren Türk okulunun 880 öğrencisi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ikinci şubesini Beni Süveyf kentinde açan Selahattin Türk okullarının, başta İskenderiye ve Mansura olmak üzere diğer bazı büyük kentlerde de kısa süre içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.
Kaynak: cha