Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in Ada’ya gelmesi ve ardından da Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın New York’a gidişiyle, önümüzdeki hafta, Kıbrıs sorununda kısmî bir hareketlenme olması beklendiği haber verildi.

Rum basını, Hristofyas’ın gelecek hafta New York’a gideceğini, Aleksander Downer ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da 'aynı güzergâhta seyahat edeceğini' yazdı.

Aleksander Downer’ın 19 Eylül’de Ada’ya geleceğini belirten gazete, her iki tarafın da temsilciler düzeyinde müzakere edilmek üzere, yeni fikirler sunacağını aktardı. Rum basını, Downer’ın da Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la ayrı ayrı yapacağı temaslarda yardımcı nitelikli önerlerde bulunmasının beklendiğini kaydetti.

Gazeteler, Rum Yönetimi liderinin, BM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere 22 Eylül’de adadan ayrılacağını, bir gece İngiltere’de konakladıktan sonra ertesi gün New York’a varacağını belirtti.

Habere göre Hristofyas’ın şekillendirilmekte olan New York ziyaret programında, BM Genel Kurul çalışmaları haricinde, aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Mısır yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de bulunduğu yabancı yetkililerle ikili temasları da görünüyor.
Kaynak: cha