Mart 2011’de yaşanan deprem ve nükleer sızıntı sebebi ile Fukuşima santralini kapatmak zorunda kalan Japonya, enerji ihtiyacını Rus doğalgazı ile telafi edecek. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi için Rusya’nın Uzak Doğu şehrine gelen Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le enerji işbirliğini ele aldı.

Görüşme sonrası iki ülke sıvılaştırılmış doğalgaz satışı ve Vladivosotk şehrine 7 milyar dolarlık LNG tesisinin kurulması ile ilgili anlaşma sağladı. Avrupa piyasalarında kısmi daralma yaşayan Rus enerji şirketi Gazprom, Uzak Doğu ile açığını kapatıyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Japonya Enerji ve Tabi Kaynaklar Ajansı Direktörü Ichiro Takahara enerji işbirliği anlaşmasına imza koydu. Anlaşma çerçevesinde kurulacak santralde yıllık 10 milyon ton doğalgaz sıvılaştırılacak. Tüm üretimin yüzde 70’ini ise Japonya satın alacak.

Gazprom Başkanı Miller anlaşma ilgili verdiği bilgide yüzde 30’luk kısmın da Güney Kore ihraç edileceğini söyledi. Santralin 2016 sonuna kadar aktif hale gelmesi bekleniyor.

Rusya’nın halen Sahalin bölgesindeki tek sıvılaştırılmış doğalgaz tesisinde yıllık 10,6 milyon ton LNG üretiliyor. Rusya 2011’de bu miktarın yüzde 70’ini Japonya’ya ihraç etti.

APEC zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında anlaşmayı değerlendiren Putin, “Rusya ve Japonya’nın Vladivostok şehrinde ortak sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi büyük potansiyele sahip. Japonya’nın doğalgaz ithalatına önemli katkı sağlayacak.” dedi.
Kaynak: cha