İsveç’in başkenti Stockholm Büyük Cami’de bayramın son günü düzenlenen bayramlaşma resepsiyonuna, parlamento başkan yardımcısı ve iki bakanın da aralarında bulunduğu önemli isimler iştirak etti.İsveçli yetkililer, ülkedeki Müslümanların bayramını kutlayarak birlikte yaşama ve barış mesajları verdi.

İsveç Müslümanlar Konseyi (SMR) ve İsveç İslam Dernekleri Federasyonu (IFS) tarafından ortaklaşa organize edilen bayramlaşma resepsiyonuna Parlamento Başkan Yardımcısı Susanne Eberstein, Entegrasyon Bakanı Eric Ullenhag, Kamu Yönetimi ve Konut Bakanı Bakanı Stefan Attefall, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Åsa Romson, farklı dinlere mensup din adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, çeşitli ülkelerin elçilik mensupları ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

BAKAN ULLENBAG: İSVEÇ'İ İSLAMOFOBİ VE AYRIMCILIKTAN ARINDIRMAMIZ LAZIM

Bayramlaşma programı misafirlere cami ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmesiyle başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve mealinin okunmasıyla resepsiyon devam etti.Resepsiyon konuşmalarında İsveç’te yaşayan Müslümanların bayramları kutlandı, dostluk ve barış mesajları verildi.

Program hakkında Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Entegrasyon Bakanı Eric Ullenhag, hükümeti adına İsveç’te yaşayan bütün Müslümanların Ramazan bayramını kutladığını söyledi. 70-80 yıl önce İsveç’te en fazla 50 Müslüman olduğuna dikkat çeken Ullenhag, "Bugün ülkemizde yüzbinlerce Müslüman var ve çok sayıda İsveçli, Ramazan ayında oruç tutuyor. Bunun için hükümetim adına burada, bayramlaşma resepsiyonunda bulunmak benim için önemli” dedi.

"Bir yandan bayramı kutlarken diğer yandan İsveç’i ayrımcılıktan ve İslamofobiden arınmış bir ülke nasıl yapabiliriz, onu konuşmamız lazım” diyerek sözlerine devam eden Ullenhag, özellikle son dönemde Batılı ülkelerde İslamofobinin yükselişe geçtiğine dikkat çekti.

BAKAN UTTEFAL: RAMAZAN'DAN ÖĞRENECEĞİMİZ ŞEYLER VAR

Kamu Yönetimi ve Konut Bakanı Stefan Uttefal ise Müslüman toplumun bayram vesilesiyle resepsiyon vermesinin, insanları bilgilendirmesinin son derece güzel bir fikir ve yerinde bir tutum olduğunu belirtti ve programda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ramazan ayında Müslümanların, "aslında çok gereksiz olan birçok konudan sıyrılarak Tanrı ile, diğer insanlar ile münasebetleri hakkında derin tefekkürde bulunduğunu" ifade eden Bakan Attefall şunları söyledi: “Biz İsveçliler ise hayatımızda fazlasıyla koşuşturuyoruz. Aslında arada bir durup hayat ve derin değerler hakkında düşünmemiz lazım. Bu noktada Müslümanların Ramazan geleneğinden öğreneceklerimiz var.”

Programın organizatörlerinden IFS Başkanı Omar Mustafa ise Ramazan münasebetiyle her yıl genellikle iftar verdiklerini, bu yıl Ramazan ayının yaz tatilinin ortasına gelmesi sebebiyle zor olacağından dolayı iftar yerine bayramlaşma resepsiyonu düzenlemeyi tercih ettiklerini söyledi. Programa üst düzey katılımdan dolayı memnun olduklarını ifade eden Omar Mustafa, “Burada bir bayram havası hissediyorum. Hükümetten, siyasi partilerden, insan hakları kuruluşlarından, dini kuruluşlardan; toplumun farklı kesimlerinden insanlar var. Hepsi de bu programa katılmaktan dolayı duyduğu mutluluğunu ifade etti.” dedi.
Kaynak: cha