İslam aleminde infiale yol açan ‘‘Innocence of Muslims’’ (Müslümanların Masumiyeti) adlı tahrik dolu filmin arkasındaki kişinin kimliği belirlendi. Güvenlik güçlerinin devreye girmesiyle ortaya çıkarılan filmin arkasındaki kişinin Nakoula Basseley Nakoula olduğu açıklandı.

Filmin yapımında görev aldığını kabul eden Nakoula, ancak yönetmenin kendisi olmadığını ileri sürdü. Daha önce, filmin yapımcısının İsrail asıllı Sam Bacile olduğu ileri sürülmüştü. Ancak gazetecilerin olayı araştırması sonunda hem ABD’de hem de İsrail’de Sam Bacile isimli bir kişinin kaydının olmadığı ortaya çıkarılmıştı.

AP haber ajansı Bacile ile Nakoula adına ortak kayıtlı cep telefonu faturasının da Nakoula’nın adresine gittiğini yazdı. Nakoula, verdiği mülakatta, Bacile’yi tanıdığını ve böyle bir isimde kişinin de var olduğunu iddia etti.

55 yaşında olan Nakoula Basseley Nakoula AP’ye verdiği demeçte İslam’a ve Müslümanlara hakaret dolu filmin yapımı için lojistik destek verdiğini öne sürdü. Yemen, Mısır ve Libya’da halkın ayaklanmasına neden olan filme tepkiler giderek artarken, Bingazi’de ABD büyükelçisi Chris Steven ile birlikte 3 elçilik çalışanı da öldürülmüştü.

ABD, FİLMİN YAPIMCILARINA DAVA AÇIYOR

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, filmin yapımcıları hakkında dava açılacağını duyurdu. Bakanlığın, filmin yapımcılarına Bingazi’deki olaylarda Amerikan büyükelçisinin ölümüne neden olmak suçu ile haklarında dava açacağı tahmin ediliyor. Bakanlık henüz filmin yapımcıları hakkında ne tür suçlama ile dava açacaklarına dair açıklama yapmadı.

Bakanlık yetkilileri Nakoula’nın filmin hem yapımcısı hem de yönetmeni olduğunu belirterek Sam Bacile isminin de bu şahıs tarafından uydurulduğunu bildirdi.

FİLMİN YAPIMCISI DOLANDIRICI ÇIKTI

Nakoula'nın banka dolandırıcılığı nedeniyle de mahkum olduğu ortaya çıktı. 2010 yılında çalıntı sosyal sigorta numaraları ile bankalarda hesap açan Nakoula'nın, suçunun ortaya çıkmasının sonunda 21 ay hapis 790 bin dolar da para cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

FİLMDE ROL ALANLARDA KANDIRILMIŞ

‘‘Müslümanların Masumiyeti’’ adlı kurguda rol alan sanatçılarda kandırılmış. Kendini Bacile olarak tanıtan bir kişinin filmin konusunu ‘‘Çöl Savaşcısı’’ olarak ifade ettiğini aktarıldı. CNN’e mülakat veren sanatçı, isminin açıklanmasını istemedi. Filmde hiçbir zaman Hz. Muhammed (s.a.s.) isminin geçmediğini aktaran sanatçı, "2-3 gün çalıştım ve 500 dolar aldım. Filmde çok küçük bir rolüm vardı." dedi.

Libya ve Mısır’daki ayaklanmalara neden olduğu için çok üzgün olduğunu belirten sanatçı bir ara gözyaşlarına da hakim olamadı.

KUR'AN YAKMAYA KALKAN PAPAZ FİLMİN YAPIMCISINA DESTEK VERDİ

11 Eylül terör saldırılarının 9. yıldönmünnde Kur’an yaklama kalkışan rahip Terry Jones, filmin yapımcısını çarşamba günü telefon ile arayarak kendisi için duacı olduğunu bildirdi. Florida’da bulunan rahip Jones, filmin yapımcısı ile hiç karşılaşmadığı ancak bu kişinin birkaç hafta önce kendisi ile telefonla irtibat kurduğunu söyledi. Filmin yapımcısının kendisinden destek istediğini belirten Jones, Bacile isimli kişinin de tehditlere karşı asıl kimliğini gizlediğini ileri sürdü.
Kaynak: cha