Hollanda halkı Çarşamba günü dört yıl görev yapacak yeni milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Yaklaşık 13 milyon seçmen Lahey’de görev yapacak 150 milletvekilini belirleyecek.

Hollanda’da yaşayan 470 bin Türk vatandaşından 230 bini çifte vatandaş sıfatı ile oy kullanma hakkına sahip. Farklı siyasi partiden çok sayıda Türk kökenli aday yer alsa da seçilmeleri genelde tercihli oylara bağlı. Bu adayların seçilebilmesi için en az 16 bin tercihli oy gerekiyor. Seçim sonrası bir partinin tek başına iktidara gelmesi öngörülmüyor, sandıktan 3-4 partili koalisyon hükümetinin çıkması bekleniyor.

Son seçim anketleri 150 üyeli Hollanda parlamentosunda Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu Liberal Parti'nin (VVD) 35, İşçi Partisi'nin (PvdA) 35, İslam karşıtı Özgürlük Partisi'nin (PVV) 19, Hıristiyan Demokratların (CDA) 13, Sosyalist Parti'nin (SP) 21, Demokrat D66 partisini 11, Yeşil Sol'un (GL) 6, Hıristiyan Birlik'in (CU) 6, Hayvanlar Partisi'nin (PvvD) 4 ve 50plus partisinin 2 milletvekili çıkarabileceğini gösteriyor.

Hollanda’da 9 Haziran 2010 milletvekilliği genel seçimlerinde seçim sandığına gitme oranı düşük olan göçmenlerin, 12 Eylül seçimlerinde yoğun bir şekilde oy kullanması bekleniyor. Ülke düzeyinde aktif olan göçmen teşkilatları kendi tabanlarını seferber etme noktasında gerekli gayreti sarf ediyor. Parlamento seçimlerinde değişik partilerde önemli Türk adayların da olması dikkate alınırsa bunun da siyasi katılımı artırmada önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor. Hollanda'da ki göçmenlerin tek bir oyu bile ihmal etmeden, aşırı sağ partilerin güçlenmesini engellemek üzere mutlaka kullanmaları gerekiyor.

BİR KİŞİ EN FAZLA KENDİSİ İLE BİRLİKTE 3 OY KULLANABİLECEK

Hollandalı seçmenler oylarını yerel saatle 07.30-21.00'de kullanabilecek. Hollanda’nın dış temsilciliklerinde de oy verilebilecek. Vekâletle oy kullanma işlemi daha önce bildirilmemiş ise ancak aynı sandıkta oy kullananlar için geçerli olacak. Bir kişi en fazla kendisi ile birlikte 3 oy kullanabilecek. Oy kullanamayan veya oyunu başkası aracılığı ile kullanmak isteyen kişiler oylarını seçmen kartlarının arkasına yetki belgesi kısmına imza atarak kullandırabilecek.

TÜRK KÖKENLİ ADAYLARIN TERCİHLİ OYLARA İHTİYACI VAR

Seçimlerde Türk kökenli 13 siyasetçi de adaylığını koydu. Mecliste iki Türk kökenli milletvekiline sahip PvdA'nın listesinde bu dönem 8 Türk kökenli aday bulunuyor. İşçi Partisi'nin listesinde Keklik Yücel 26, Tunahan Kuzu 27, Selçuk Öztürk 39, Sultan Günal Gezer 42, Yasemin Cegerek 44, Yasin Torunoğlu 45, Nurten Karışlı 52. ve Emre Ünver ise 53. sırada yer alıyor.

Üç dönemdir milletvekilliği yapan Coşkun Çörüz'ün yeniden aday gösterilmediği Hıristiyan Demokratlar'da (CDA) Turan Yazır 24. ve Ebubekir Öztüre 37. sırada yer alıyor. Demokratlar 66 (D66) ise Türk kökenli milletvekili Fatma Koşer Kaya'yı 13. ve Gökhan Çoban'ı 24. sıradan aday gösterdi.Yeşil Sol (GL) Huri Şahin'i 15. sıradan aday gösterdi. Türk kökenli adaylar Hollandalı Türklerin tercihli oyları ile meclise girme umudu taşıyor. Adaylar en az 16 bin tercihli oy almaları durumunda düşük sıradan aday gösterilseler de meclise girebiliyor.
Kaynak: cha