Güney Kore’nin haftalık siyasi-ekonomi dergisi Weekly Chosun, son sayısında Türkiye’yi kapak yaptı. Weekly Chosun, “Türkiye 2023’de 10 güçlü ülkeden biri olacak” diye manşet attı.

Güney Kore’nin popüler siyasi-ekonomi dergisi Weekly Chosun, bu haftaki kapağına Türkiye’yi taşıdı. Dosya haberi kaleme alan Choi Jun-seok, Türkiye’yi Orta Doğu ülkelerinin modeli olarak değerlendirdi. Uzun yıllar Chosun İlbo gazetesinin Kahire Büro Şefi olarak Mısır’da bulunan Choi, Türkiye’yi demokrasi ile İslam arasındaki uyum dengesini sağladığı yorumunda bulundu.

Yaklaşık 8 sayfa yer kaplayan haber dosyada öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 2023 vizyonuna yer verildi. Dergide, 2023 yılının hem Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldonümü olmasına, hem de Lozan Anlaşması’ndaki bazı maddelerin yürürlükten kalkmasına dikkat çekiyor. Düşen işsizlik oranı ile büyeyen ekonominin bu seyirde devam etmesi halinde Türkiye’nin 2023 yılında ilk 10 ülkeden biri olacabileceği öngörülen haberde, öte yandan Türkiye’nin şimdiden bölgesel aktif bir aktör olduğuna vurgu yapıldı.

Dosyadaki en çok yer alan Grandbetting kısımlardan biri ise Ergenekon Davası. Ergenekon Davası ile ilgili Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz ile görüşen Choi, Yılmaz’dan “Ergenekon denen tam belirli olmayan bir oluşum üzerinden askeri ve basın kanadından bir çok insan cezaevinde tıkıldı.” sözlerini aktardı. Dosyanın devamında Ergenekon'un Güney Kore Ordusu içinde kurulan ‘Hana Hwe’ örgütüne benzeten Choi, dava sürecini ise 90’lı yıllarda Hana Hwe örgütünün çökertilmesine benzetiyor. Haberde, Türkiye'de siyasilerin askerlerin gölgesinden kurtulduğuna vurgu yapılırken, ülkenin demokratikleşme büyük yol kat ettiği yorumu da yapıldı.

Türkiye’nin yeniden aslına döndüğü aktarılan haberde, ülkenin bir yandan İslam dini sayesinde Orta Doğu ile, bir yandan ırkdaşlık yönünden Orta Asya ile, diğer yandan ise Osmanlı ortak tarihi ile Balkanlar ile sıkı ilişkiler içine girdiğine dikkat çekiliyor. Tarihin hep tekerrür ettiğine vurgu yapan Choi, Türkiye’nin Osmanlı’nın varisi olmasından dolayı terkar yükselişe geçeceğini ileri sürüyor.
Kaynak: cha