Avrupa Komisyonu’nun rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile Rus enerji şirketi Gazprom aleyhine başlattığı soruşturmaya Moskova’dan ilginç bir tepki geldi. Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev yaptığı değerlendirmede, “Bir atasözü vardır. Hırsızın şapkası yanar. (Hareketleri ile suçlu olduğunu belli eder). Bu durumda şapka Avrupa Komisyonu’nun başında yanmalı…” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun dürüst olmayan bir oyun içinde olduğu eleştirisi getiren Medvedev, “Öncelikle Gazprom, Avrupa piyasasında reformların öncüsü oldu. İkinci olarak, şirket erişimi olmayan doğalgaz boru hatları nedeni ile zarar görüyor. Üçüncü olarak Gazprom faaliyette bulunduğu ülkelerin yasalarına her zaman bağlı olarak hareket ediyor…” ifadelerini kullandı.

Komisyon tarafından ortaya çıkarılan sorunun çözümünde diyalog imkanı bulmayı umduklarını ifade eden Medvedev, “Rekabet kurulu komiserleri ile yakında görüşme imkanı bulacağım. Gözlerine bakarak, tüm konuları tartışacağız…” şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu Rus doğalgaz devi Gazprom hakkında Orta ve Doğu Avrupa pazarında rekabeti önleyici çalışmalarda bulunduğu gerekçesi ile geçen hafta soruşturma başlatmıştı. Gazprom’un suçlu bulunması durumunda 10 milyar Euro’ya kadar cezaya çarptırılabileceği iddia ediliyor.

Gazprom aleyhine başlatılan soruşturmayı değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Brüksel’in Doğu Avrupa’ya nüfuzu ile ilgili masrafların Rusya’ya ödettirilmek istendiği eleştirisi getirdi.
Kaynak: cha