Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, dövizli askerlikle ilgili bir iki yıl içinde yeni bir düzenlemeye gidilebileceğini kaydetti.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ve beraberindeki heyet bir dizi temas ve çalışma ziyaretlerinde bulunmak üzere Belçika’ya geldi. Temasları çerçevesinde Belçika’da mukim Türk gazetecilerle bir araya gelen Kemal Yurtnaç, başkanlığın çok yeni bir kurum olduğunu kaydetti. Yurtnaç, "Alana inme ve dertleri dinlemek maksadıyla buralardayız. Öncesinde Almanya ve Hollanda’da benzer temaslarımız oldu." diyerek kurumun yurtdışındaki Türkler, akraba topluluklar, dışarıda bulunan STK’lar ve yabancı öğrencilerin Türkiye’de burslu öğrenimi gibi belli başlı sorumluluk alanı olduğundan söz etti. "Yurtdışındaki vatandaşımızın ayağına taş gelse bu bizi üzer." diyen Kemal Yurtnaç, işçi göçünün yarım asrı geçtiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Gecikmiş bir çalışma başlattık. Fakat hiç olmamasındansa gecikmeli olmasını önemsiyoruz. Bu yüzden kısa sürede büyük gayretler göstererek gecikmeyi telafi etmeye çalışıyoruz." Bu bağlamda elde edilen olumlu sonuçlardan söz eden Yurtnaç, mahalli seçimler haricinde bundan sonraki seçimlerde yurtdışındaki Türklerin bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerinin altını çizdi. Ayrıca çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan Türkleri mağdur etmemek ve Türkiye’deki haklarını muhafaza etmelerini sağlamak için Mavi Kart’ı yeniden hayata geçirdiklerini anlattı.

HÜKÜMET İYİLİK YAPMAK İSTEDİ

Dövizli askerlik konusundaki bir soru üzerine Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç , hükümetin 21 günü kaldırarak gurbetçilerden gelen talepler doğrultusunda hükümetin iyilik yapmak istediğini ve Türkiye’deki bedelli askerlik düzenlemesi ile dengelemek için 10 bin euro talebinde bulunduğunu ifade etti. Meblağın çok yüksek olduğu yönündeki eleştirilerin farkında olduklarını kaydeden Yurtnaç, "Ankara’da her fırsatta bize ulaşan bu tepkileri dile getiriyoruz. Konuyu hükümetin gündemine getirdik. Karar alma merciinde değiliz fakat Ankara’da bir kapı aralandı. Süre vermem doğru olmaz ama bir iki yıl içinde söz konusu yasada iyileştirilme yapılabilinir. Bu biraz da vatandaşlarımızın elinde." şeklinde konuştu.

Öte yandan yurtdışındaki Türklerden sorumlu kurumun başkanı olarak bir çağrıda bulunan Kemal Yurtnaç, "Buralarda yaşayan vatandaşlarımız haklarını sözlü aramasınlar. Muhakkak yazılı bildirimde bulunsunlar. Söz uçar, yazı kalır. İstek, şikayet ve taleplerini yetkili makamlara yazılı müracaatlar şeklinde gerçekleştirsinler." dedi.
Kaynak: cha