Çin medyasında yer alan haber ve yorumlarda, Batılı güçlerin askeri müdahale için bahane aramadıklarına dikkat çekildi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın uyarısı için "tehlikeli bir şekilde sorumsuz" ifadesi kullanıldı ve bu açıklamaların krizi tırmandıracağı ve siyasi çözüm olasılığını azaltacağı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde de, Çin komünist partinin yayın organı "Halkın Günlüğü" gazetesi de, Suriye’yi Pandora’nın Kutusu’na benzeterek, çatışmaların bölgeye yayılabileceği yorumunda bulunmuştu. Yorumda özellikle ABD’nin tutumu eleştirilirken, ABD’nin Suriye’de kötülük kutusunun kapağını açmak üzere olduğunu savunmuştu.

Çin, en iyi yolun ateşkes ve Birleşmiş Milletler ara buluculuğu olduğunda ısrar ediyor. Pekin ve Moskova, şimdiye kadar Esed'i saldırılarını durdurmaya zorlayabilecek 3 karar tasarısını veto etmişti.

ÇİN’DEN SURİYELİ SIĞINMACILARA YARDIM PAKETİ

Çin yönetimi, Ürdün'deki ve Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılara somut duruma ve taleplere göre temel ihtiyaç malzemelerinin alımında kullanılması şartıyla 30 milyon yuan (yaklaşık 4,76 milyon dolar) değerinde acil insani yardımda bulunacağını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacılar için her biri 15 milyon yuan değerindeki yardım paketinin yakın zamanda teslim edileceği kaydedildi.

Pekin hükümeti, daha önce de Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla Suriye’ye 2 milyon dolarlık nakit yardımda bulunmuştu.
Kaynak: cha