Dünya genelinde milyonların heyecanını yaşadığı Ramazan ayı, Afrika ülkelerinden Çad’da da ayrı bir huşu içerisinde geçiriliyor. Burada oruç, yere serilen iftar sofraları geleneğiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Hava sıcaklığının iyiden iyiye kendini hissettirdiği ülkede, insanlar oruç ibadetlerini ayrı hazla eda ediyor. Kavurucu bir sıcakta orucun tutulduğu ülkede evlerde iftar verme geleneği devam ediyor. Çad’da iftarları farklı kılan husus ise iftar sofralarının özellikle yere seriliyor olması oluyor. Çad geleneğine göre her aile imkânları ölçüsünde mübarek ay devamında en az ya üç ya da yedi defa iftar vermesi gerekiyor. Maddi durumu yerinde olanlar bu sayıları daha da yükseğe çekebiliyor.

Çad geleneği iftar sofralarından birini başkent N’Djamena’da bulunan Türk öğretmenlerini evine davet eden ülkenin önde gelen eğitimcilerinden Prof. Dr. Ali Abdurrahman Hagar hazırlıyor. Ev sahibi Hagar’ın varlıklı biri olmasına rağmen iftar sofrasını yere sermiş olması dikkatlerden kaçmıyor. Konuklar, ev sakinleri tarafından karşılanıyor. Farklı yiyecek ve içeceklerle donatılan sofraya oturanlar ezanın okunmasıyla iftarlarını hurmayla açıyor. Yerde kurulan sofra etrafında samimi bir havada toplanan davetliler daha sonra birbirinden lezzetli diğer yiyecekleri tadıyor.

Bir diğer Çad geleneği ise iftar sofrasından Casinovale kalkan konukların ellerine ev sahibi tarafından ibrikle su dökülmesi oluyor. Yemeğin sonuna doğru leğen ve su dolu ibrik getiriliyor. Ev sahibi ilgilileri iftar sofrasından kalkanların ellerine bir bir su dökerek konuklarına gösterdikleri saygı ve hürmeti ortaya koyuyor. Ev sahibi Hager, bu geleneğin kendilerine Osmanlı’dan kaldığına dikkat çekiyor.

Yemekten sonra ise topluca akşam namazı eda ediliyor. Konuklarının önüne geçen ev sahibi Prof. Dr. Hager namazda imamlık yapıyor.

İftar davetinde Cihan Haber Ajansı’na konuşan ülkenin önde gelen kanat önderlerinden Prof. Dr. Hagar, Ramazan ayının Çad’da da bereket, huzur ve barış ayı olarak kabul görüldüğünü dile getirdi. Çad adetlerine göre her ailenin imkânları ölçüsünde Ramazan’da ya üç ya da yedi defa iftar vermesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Hager, Ramazan’da insanların ayrı bir samimiyet ve kaynaşma içerisinde olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Hager iftar sofrasını yere serilmesinin ise insanlar arasında makam durumu gözetmeksizin onları bir araya getirme ve iftar vesilesiyle daha samimi bir yakınlaşma tablosu oluşturma adına önem arz ettiğini kaydetti.
Kaynak: cha