Atlas Okyanusu’nda takımadalardan oluşan bir Afrika ülkesi olan Cabo Verde’de (Yeşil Burun Adaları) çalışma yapan bir grup bilimadamı, 5 yeni arı türü keşfetti. Bu yeni arı türü, yumurtalarını bal arılarına ait kovanlara gizlice bırakarak yumurtadan çıkan larvalarını bal ile besliyor.

ABD’nin Kansas Üniversitesi ve Prag’daki Charles üniversitesi araştırmacılarının çalışması ile birlikte boyları 2,5 ile 5 milimetre arasında değişen böceklerin resimleri Zookeys adlı aylık bilim dergisinde yayınlandı. Görünüş olarak beyaz ve siyah çizgilere sahip olan “hırsız arılar” yumurtalarını bal arıları kovanda yokken bırakıyor. Kovanın gerçek sahibi olan arılar tarafından bırakılan yumurtalardan önce çıkan bu larvalar, diğer yumurtaları yok ederek kovandaki tüm balın kendilerine kalmasını sağlıyorlar.

Araştırmada keşfedilen arıların 4 tanesinin, latince adları “Thyreus denolii, Thyreus batelkai, Thyreus schwarzi ve Thyreus aistleitneri” olan familyalara ait olduğu tespit edildi. Son arının ise “Chiasmognathus batelkai” türüne ait bir arı olduğu ve türünün içinde şu ana kadar görülen "en büyük" arı olduğu belirtildi. Bilimadamları, genellikle adalarda yaşayan biyolojik varlıklarda görülen "büyüme sendromu" adını verdikleri değişimle, bu büyük arının yüzlerce yıl içinde nesilden nesile büyüyerek bu boyuta ulaşmış olabileceğini tahmin ediyorlar.
Kaynak: cha