Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirecek. Berdimuhamedov, 9-10 Ağustos günlerinde gerçekleştireceği ziyareti kapsamında, İstanbul ve İzmir’de de çeşitli temaslarda bulunacak.
Berdimuhamedov’un Türkiye ziyareti, Türkmenistan Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Türkmen liderin başkanlığını yaptığı toplantıda, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, sözkonusu ziyaretin detayları konusunda bilgi verdi. Bakan Meredov, Berdimuhamedov’un İstanbul ve İzmir temaslarında karşılıklı menfaate dayalı işbirliği ilkelerine Tombala dayanan geleneksel ikili ilişkilerin ele alınacağını söyledi. Türkmen liderin, İzmir ziyaretinde limanlarda incelemelerde bulunması bekleniyor.
Berdimuhamedov ise Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklamasında, iki ülke arasındaki diyalogun yeni bir seviyeye ulaştığını ifade etti. Türkmen lider, karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde sürdürülen işbirliği ilişkilerinin bundan sonra daha da güçlenerek gelişeceğine inandığını ifade etti.
Devlet Başkanı Berdimuhamedov, en son Türkiye’yi 28 Şubat-1 Mart 2012 tarihleri arasında ziyarete etmişti.

Kaynak: cha