NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in Güney Kafkasya ziyaret turunun ilk durağı olan Ermenistan’da Azerbaycanlı subay Ramil Seferov’un affı ile bağlı tepkisine hemen cevap geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Elman Abdullayev Rasmussen’in iki ülke arasındaki problemi sadece Ramil Seferov üzerinden değerlendirilmesinin yanlışlığına dikkat çekti. Abdullayev Azerbaycan topraklarının yüzde 20 sinin Ermeni işgali altında olduğunu ve bu işgalin sonucu olarak 1 milyondan fazla Azerbaycanlının mülteci hayatı yaşadığını bildirdi. Ramil Seferov ve ailesinin de mülteci olduğuna dikkat çeken Abdullayev "Yaşananları bu çerçevede değerlendirmek gerekir." dedi.

En son Chicago’da yapılan NATO zirvesinde alınan ve 28 ülkenin imzaladığı 'iki ülke arasındaki problem Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü gözetilerek uluslar arası hukuk normları çerçevesinde çözülmeli' şeklindeki alınan kararı hatırlatan Abdullayev "Bölgedeki güvenliğe en büyük tehdit Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının işgali sonucunda oluşan durumdur." dedi

"SEFEROV’UN İADESİ DE AFFI DA YASALARA UYGUN"

Elman Abdullayev Ramil Seferov’un Macaristan tarafından iadesinin 1983 Strasburg Konvansiyonunun 12. maddesi gereği gerçekleştiğini ve bu maddenin açıkça ülkelere iade hakkı tanıdığını ifade etti. Seferov’un affı konusunun da Azerbaycan Anayasası'nın cumhurbaşkanına hak olarak tanıdığı ve 109. maddenin 22’nci fıkrasında 'Cumhurbaşkanının müstesna af hukuku' şeklinde belirtilen kanuna uygun olduğunu söyledi. Abdullayev "Biz Seferov’un iadesi konusunda Macaristan’ın yanlış yapmadığına cumhurbaşkanımızın da alınabilecek en doğru kararla affettiğine inanıyoruz." dedi.
Kaynak: cha