Rusya’nın Vladivostokşehri Ruski adasında yapılan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi liderlerin aile fotosu çektirmelerinin ardından sona erdi.

APEC liderleri geçmişte geleneksel kıyafetlerle verdikleri görüntüler son yıllarda terk edildi. Rusya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen zirvede liderler yerel kıyafet giymedi.

Euro Bölgesi finans sorunu ve Arap Baharı sebebi ile Rusya’nın kaybettiği çıkarlarını Uzak Doğu ile telafi etme çabası olarak değerlendirilen APEC zirvesi için Rusya 600 milyar ruble (19 milyar dolar) harcadı.

ASYA-PASİFİK BÜYÜYOR, AVRUPA’DA RESESYON VAR

Zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, harcanan paranın yüksek olmadığını söyledi. Rusya lideri, “3 milyar dolar Sahalin’den Vladivostok’a uzanan doğalgaz boru hattı için harcandı. Burada hedefimiz Vladivostok’a doğalgaz ulaştırmaktı. Ulaşım yollarını geliştirdik, yeni bir havalimanı yaptık. Su tesisatları yenilendi. Üç büyük köprü inşa edildi. Bunlar sadece Ruski adası ile ilgili değil. Tüm Vladivostok ve Primorski Bölgeleri’ni kapsıyor.” savunması yaptı.

Asya-Pasifik bölgesinin dünya ekonomisinin lokomotifi olacağını kaydeden Putin, “Euro Bölgesi’nde sıfır büyüme ya da resesyon görüyoruz. Burada ise kayda değer bir büyüme var. Büyüme rakamları küçülse de yine de artış görülüyor. Burada tüm liderlerin yer alması iyimser bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’DEN RUSYA’NIN SURİYE TASARISINA DESTEK YOK

Putin zirve çerçevesinde 15 liderle ikili görüşmeler yaptı. ABD Başkanı Barack Obama’nın katılamadığı zirvede Washington’ı Dışişleri Bakanı Hillary Clinton temsil etti. İki ülke Antartika ve Brent Boğazı’nda işbirliğini geliştirmek için anlaşma imzaladı.

APEC zirvesinde dünya kamuoyunun gündeminde olan Suriye krizi yoğun bir şekilde ele alınmadı. Putin zirve öncesi Rus televizyonu RT’ye verdiği röportajında Suriye’de yaşananların Afganistan’da olduğu gibi karşı tepki oluşturacağı uyarısı yaparken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ay sonunda krizin çözümü ile ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne yeni bir tasarı sunacaklarını açıkladı. Clinton ise Suriye yönetimine yaptırım öngörmeyen tasarıya destek vermeyeceklerini açıkladı.
Kaynak: cha