Alman askeri istihbaratı (MAD) çerçevesindeki dosya gizleme skandalında ilk istifa geldi. Saksonya-Anhalt eyaleti Anayasa Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Volker Limburg'un istifa dilekçesi kabul edildi. Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'in de tanık konumunda komisyon oturumuna davet edilebileceğini dile getirdi.

Yıllarca ‘gizli' kalarak en az 10 kişiyi katleden Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin üyesi Uwe Mundlos'la ile ilgili bir dosyanın mevcudiyetini aylar öncesi kamuyla paylaşmayan MAD ağır bir dille eleştiriliyor. MAD çerçevesindeki dosya gizleme skandalında ilk istifa bugün geldi. Saksonya-Anhalt eyaleti İçişleri Bakanlığı, Anayasa Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Volker Limburg'un istifa dilekçesini eyalet Başbakanı Reiner Haseloff'un kabul ettiğini açıkladı. Böylece Limburg, NSU-skandalı çerçevesinde görevine son verilen Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Heinz Fromm, Thüringen istihbarat şefi Thomas Sippel ve Saksonya'nın istihbarat şefi Reinhard Boos'dan sonra erken emekliliğe ayrılan 4. istihbarat teşkilatı başkanı oldu.

Öte yandan son olarak Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin söz konusu dosyadan aylar öncesinden haberdar olduğunun ortaya çıkması tartışmalara yeni boyut kazandırdı. Terör hücresinin cinayetlerini araştırmak için kurulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise Bakan de Maiziere'nin de tanık konumunda ifade verebileceğini dile getirdi.

EDATHY: ÖZÜR YETMEZ

Komisyon önce MAD Başkanı Ulrich Birkenheier ve selefi Karl-Heinz Brüsselbach'ı Ekim ayında sorgulamak istiyor. Edathy ARD-Morgenmagazin'e yaptığı açıklamada, “Aktüel sorun MAD değil, daha çok MAD'ın bildirdiği bilgileri Meclis Komisyonu'na ulaştırmayan Savunma Bakanlığı'nın yönetimi.” dedi. Savunma Bakanı de Maiziere ile Çarşamba günü meclis oturumunda ayak üstü görüştüklerini anlatan Edathy, De Maiziere'nin üzüntü ve özrünü, bilgileri paylaşmamakla duyarsız davranıldığını dile getirdiğini belirtti. Ancak Edathy bunun yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Bir taraftan Başbakan Angela Merkel, NSU cinayetlerinin aydınlatılması için her şeyin yapılacağını aylardır tekrarlıyor. Diğer taraftan ise komisyonun talebine rağmen 6 ay boyunca bilgiler paylaşılmıyor. Bu böyle olmaz. Bu resmen işimizi engelleme, bloke etme girişimi. Buna izin vermeyiz." diye konuştu.

MAD'nin Meclis Komisyonu'ndan aylarca belge gizlediğinin ortaya çıkmasından sonra bu teşkilatın kapatılmasını talep eden açıklamalar geldi. Hükümet ortağı Hür Demokrat Partili Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger'in ardından Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth ise Bakan de Maiziere'nin üzüntülerini dile getirmesinin yeterli olmadığını vurgulayarak, bu skandalın sorumlularının hesaba çekilmesi gerektiğini söyledi. Yeşiller Meclis Grubu Eş Başkanı Renate Künast da MAD'nin kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu, bu haftanın ikinci, toplam 29. oturumunda polis memuru Michele Kiesewetter'in cinayetini ele aldı.

BERLİN EYALETİ 2002'DE NSU'NUN YERİNİ BİLİYORDU

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu üyesi Clemens Binninger, NSU üçlüsünün 2002'de saklandığı yere işaret edici niteliğindeki bilgilere Berlin eyaletinin sahip olduğu ortaya çıktığını anlattı. Yeşiller Partili komisyon üyesi Wolfgang Wieland ise Berlin'in teşkilatlarından şimdiye kadar herhangi bir bilgi almadıklarına dikkat çekti. Komisyon Başkanı ise Savunma Bakanlığı'nın Uwe Mundlos'la ilgili daha fazla bilgi paylaşılmasını talep etti.
Kaynak: cha