Enerji nakil hatlarında bakımların büyük bölümü tamamlandı, arıza onarım ve bakım ekiplerinin vardiyaları yeniden düzenlendi, olağanüstü durumlara karşı ön hazırlıklar yapıldı.

 

37 bin 333 kilometre gibi oldukça geniş bir coğrafyada hizmet veren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’nin dağıtım bölgesinde, orta gerilim hatlarının yüzde 85’i, alçak gerilim hatlarının ise yüzde 71’i havai hat olduğu için hava durumu büyük önem taşıyor. Şirket bünyesinde bulunan Şebeke Operasyon Direktörlüğü’nün, geçmiş yıllardaki verileri kullanarak yaptığı analizlere göre bölgede ‘yağışlı-şarjlı ve fırtınalı olmayan gün sayısı’ oranı yüzde 71.5 düzeyinde. ‘Yağışlı-şarjlı ve fırtınalı gün sayısı’ oranı ise yüzde 12.6’larda.

 

Oran olarak düşük olsa da bu dönemlerde yaşanan arıza sayısının normal günlerin çok üzerinde olması nedeniyle tedbirler alındı. 3.052 kilometrelik orta gerilim ve 3. 598 kilometrelik alçak gerilim enerji nakil hatlarının bakımı tamamlandı. Önleyici bakım çalışmaları kapsamında 4 bin 917 trafo merkezinde de termal kamera ve kısmi deşarj cihazları ile rutin taramalar gerçekleştirildi.

 

‘YOĞUN YAĞIŞ VE FIRTINADA TÜM PERSONEL SAHADA’

Yine bu çerçevede olumsuz hava koşullarına karşı 7/24 çalışma prensibine bağlı Arıza Onarım ve Bakım ekiplerinde vardiya düzenleri yeniden ele alındı. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Murat Yiğit, meteorolojik uyarılar ve hava muhalefetiyle ilgili gelişmeler kapsamında arızaların yoğun olduğu saatlerde ekip sayısının artırıldığına işaret ederek, “Yoğun yağış ya da fırtına gibi afet durumlarında ise vardiya düzenleri iptal edilerek tüm personelinin saha çalışmalarına eksiksiz katılımı sağlanmakta. Afetin daha yoğun yaşandığı işletmeler ile diğer daha az etkilenen işletmeler arasında araç ve personel takviyeleri yapılmakta olup ekipler arası gerekli destek ve dayanışma sergilenmekte” dedi.

 

OLAĞANÜSTÜ DÖNEMLERDE ‘KRİZ MASASI’ OLUŞTURULUYOR

Ön hazırlıkların yanı sıra, olağanüstü dönemlerde AEDAŞ Şebeke Operasyon Direktörlüğü olarak tam kadro yani 1 direktör, 2 müdür, 2 mühendis, 3 tekniker ve uzman hat-trafo bakım, röle, kablo test ekipleri olmak üzere bir kriz masası kuruluyor. Kriz masası, hem Alo 186 hem de saha ekipleri ile eş zamanlı bir çalışma sergiliyor. Sırasına göre direk devrilmesi, hattın üzerine ağaç düşmesi, iletken kopmaları, izolatör arızaları, yeraltı kablo patlakları, hücre/kesici/ayırıcı arızası, trafo ve alçak gerilim dağıtım pano arızası ve orta gerilim-alçak gerilim sigorta atmaları arızalarına 747 saha personeli, 133 tane arıza onarım aracı ile operasyon ekipleri anında müdahale ederek arızaları giderme çalışmalarını en kısa sürede tamamlıyor.

 

SCADA SİSTEMİ İLE 162 İSTASYON ANLIK DEVREYE GİRİYOR

AEDAŞ’ın teknolojiye yaptığı yatırımlar kapsamında devreye alınan Coğrafi Bilgi Sistemi ve SCADA Sistemi, olağanüstü hava koşullarında da arızalara hızlı ulaşıma imkân veriyor. SCADA sistemine bağlı olan 162 istasyon sayesinde enerjinin kesilmesi anlık olarak tespit edilirken, bir tuşla bölgenin tekrar enerjisi verilebiliyor. Gerekli müdahale için de arıza ekiplerinin yönlendirilmesi daha kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Şebeke Operasyon Direktörlüğü bünyesinde bulunun SCADA birimi tarafından da ‘Günlük Şebeke Operasyon Bülteni’ hazırlanıyor. Söz konusu bültende meteorolojik veriler esas alınarak Antalya, Isparta, Burdur illerinde meydana gelebilecek 6 günlük hava tahminleri bilgileri de yer alıyor. Bu işlem enerjinin uzaktan izlenmesi ve yönetimiyle eşzamanlı olarak yapıldığı için büyük önem taşıyor.

 

Editör: Haber EDİTÖR