Son üç yılda, Dünya, Avrupa ve Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan ekonomik gelişmelerle bölgesel istikrarsızlıktan Türkiye turizmi minumum seviyede etkilenerek, 2013 yılında da pozitif büyüme rakamlarını yakalamıştır.

Türkiye’ye rakip olan, İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkların yaşandığı ülkelerde yabancı ziyaretçi sayısı düşerken, Türkiye geçen yıla göre, yabancı ziyaretçi sayısını artırmıştır. 2000’li yılların başında ülkemize gelen turist sayısı 10 milyon seviyelerinde iken günümüzde bu rakam 35 milyon seviyesine ulaşmıştır. Türkiye turizmi, yabancı ziyaretçi sayısı bakımından 2013 yılını bir önceki yıla göre de % 9,5 artışla 34,8 milyon seviyelerinde bir rakamla kapattı.

Turizm gelirleri açısından Türkiye’de 2007 yılında 20 milyar dolar civarında olan gelirler, %60‘a yakın bir artışla 2013 yılında 32 milyar dolara ulaşmıştır.

2014 yılında ziyaretçi sayısının 37-38 milyon seviyelerine, turizm gelirlerinin ise 35 milyar dolar seviyelerine ulaşması, 2023 yılında ise bu sayının 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirlerine ulaşması hedeflenmektedir.

Son 10 yılda artan turist sayısı ve turizm gelirleri ile birlikte yabancılar tarafından da cazibe merkezi haline gelen ülkemizde yer alan yabancı otel işletmeci grupları Marriott, Hochtief, Hyatt, Hilton, Kempinski, Mövenpick, Four Seasons, Wyndham, Barcelo, Carlson, Viceroy, Mandarin Oriental Group, Raffles, Jumeriah, The Edition, Shangri-La Hotels, Le Meridien, Inter Continental Hotel Groups, Accor’dır.

Türkiye’de Dedeman, Divan, The Marmara, Princess Hotels, Swiss Hotel gibi kendi işletmelerini yapan yerli oteller de bulunmaktadır.

Antalya, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin %30 pazar payına sahiptir. Antalya’ya gelen ziyaretçi pazar payında Rusya Federasyonu ve Almanya ön planda yer almaktadır.

Antalya, 2013 yılında turistik merkezlere gelen yabancı ziyaretçi sayısı bakımından 11,1 milyon kişi ile ilk sırayı aldı. Antalya’nın ardından İstanbul’a 10,5 milyon ziyaretçi geldi.

Yıllar itibari ile ilginin arttığı Akdenizin parlayan yıldızı Antalya’da ziyaret amaçlı gelip taşınmaz sahibi olan yabancı sayısı ise 50 bin kişiyi aşmış durumdadır. Resort otelcilik faaliyetinin ve herşey dahil sisteminin en iyi örneklerinin bulunduğu bölgede son yıllarda inşaa edilen tesislerle bereber il genelinde yatak kapasitesi ~ 470 bin kişi/gece’dir.

Antalya geneline baktığımızda turizm tesislerinin toplam yatak kapasitesinin ~470 bin, oda sayısı ise ~ 220 bindir. Yatırımları devam eden tesislerin faaliyete geçmesi ile birlikte yatak kapasitesinin önümüzdeki yıl itibari ile 500 bin kişiyi geçeceği düşünülmektedir.

İl genelinde tesislerde yatak doluluk oranları ortalama %75-80, yatak satış fiyatları ortalaması ise 45-50.-Euro/yatak olarak gerçekleşmektedir.

Antalya bölgesinde son 2 yıl içerisinde bölgenin bilinirliği yüksek tesislerinden olan Adam&Eve, Hillside Su Otel, Dedeman Otel, Sea Life Otel, Kemer Resort’s Hotel, Club Magic Life Kemer Imperial Otel, Manavgat Seven Seas Otel, Asteria Elite Resort Hotel, Xanadu High Class, Majesty Club Palm Beach’in el değiştirmiş olduğu bilinmektedir.

2014 yılı içinde ziyaretçi sayısı hedefinin artmış olması, bununla birlikte Antalya bölgesinde inşası devam eden birçok tesisin 2014 sezonunda hizmete açılacak olmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda da bölgeye olan ilginin devam edeceği düşünülmektedir.

Turizmin başkenti olan Antalya’da şehir genelinde 50 bin üzerinde yabancı uyruklu kişi mülkiyet sahibidir. Özellikle yılın 300 gününü güneşli geçiren şehre, Rusya Federasyonu, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İrlanda, İngiltere gibi güneşe hasret ülke vatandaşları ilgi göstermektedir.

Tapu Kadastro Müdürlüğü verilerine göre; kent genelinde taşınmaz sahibi yabancı sayısının 50 bin üzerinde olduğu bunun yaklaşık 38 binin bağımsız bölüm, yaklaşık 13 bininin parsel bazında mülkiyetten oluştuğu ve bağımsız bölüm bazında hisseye isabet eden yüzölçümün ise yaklaşık 4 milyon m2’dir.

Şehir genelinde taşınmaz sahibi yabancılar arasında Rusya Fedarasyonu vatandaşlarının 1’nci sırada, 2’nci sırada ise Almanya, 3’ncü sırada ise Norveç, 4’ncü sırada ise İngiltere vatandaşlarını olduğu görülmektedir. Kentin turizme olan yatırımlarının; turist sayısının son yıllarda 10 milyon üzerine çıkması ile birlikte şehre olan ilginin arttığı muhakkakdır. Özellikle yabancılara mülk satışını düzenleyen Mütekabiliyet (Karşılıklılık) Yasası ile birlikte satışların son 2 yılda arttığı ve önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artacağı düşünülmektedir.
Editör: Haber EDİTÖR