Haftalık Encümen toplantısına vatandaşların mübarek Regaib Kandili’ni tebrik ederek başlayan Belediye Başkanı Yücel, 24 Mart Cumartesi günü açılışı yapılacak Demirtaş Kültür Merkezi, Demirtaş Yenidamlar Köprüsü ve Antalya Valisi Münir Karaoğlu’nun “Alanya Kalesi Değerlendirme Toplantısı” yla ilgili basına açıklamalarda bulundu. 

BAŞKAN YÜCEL, VATANDAŞLARI DEMİRTAŞ KÜLTÜR MERKEZİ’NİN AÇILIŞINA DAVET ETTİ
Encümen toplantısında vatandaşları 24 Mart Cumartesi saat 14.00’te açılışı gerçekleştirilecek Demirtaş Kültür Merkezi’nin açılışına davet eden Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Temelini birlikte attığımız Demirtaş Kültür Merkezi’ni Allah nasip ederse bu cumartesi yine hep birlikte açacağız. Tüm bölge halkını bu açılışa davet ediyorum” dedi.

BAŞKAN YÜCEL, DEMİRTAŞ YENİ DAMLAR KÖPRÜSÜ’NÜN MÜJDESİNİ VERDİ
Vatandaşları ve bölge halkını Demirtaş Kültür Merkezi’nin açılışına davet eden Belediye Başkanı Yücel, bir müjde daha vererek Demirtaş Yenidamlar Köprüsü’nün imalatına başlandığını söyledi. Yücel, “Bu vesileyle de her zaman taahhütlerimiz arasında olan Demirtaş’daki köprümüzün yüklenici firmaya teslimini yaptığımızı, firmanın da imalata başladığını paylaşmak istedim. İnşallah en kısa zamanda onu da bitirip köprüyü halkımızın hizmetine sunacağız. Yıllardır bölge halkının serzenişi olan köprüyü tamamlayıp, bu bölgenin daha sağlık bir ulaşıma kavuşmasını sağlayacağız. Ayrıca insanların köprünün yıkılmasından duydukları korkuyu da bitireceğiz. Şimdiden hem köprümüzün hem de kültür merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu Başkanlığında yapılan “Alanya Kalesi Değerlendirme Toplantısı”yla ilgili gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, şu konu başlıklarına değindi:

TELEFERİK KALENİN KEŞFEDİLMEYEN YÜZÜNÜ ORTAYA KOYDU
“Teleferik kaleye bir renk kattı, bir ahenk kattı. Kaleyle birlikte kalenin Ehmedek Bölgesini, sarnıçlarını, kültür evlerini, Süleymaniye Camisi’ni, o bölgede bulunan iç kalenin güzelliklerini, bedestenini ortaya çıkardı. Bölgenin günlük bir yaşam alanına döndüğünü hepimiz biliyoruz. Her şeyden önemlisi de kalenin seyirlik alanlarından biri olduğunu, Ehmedek bölgesinin insanların hoş vakit geçirebileceği bir bölge olduğunu son 6 ayda teleferikle lanse ettiğimizi düşünüyorum”. 

ALANYA KALESİ DÜNYA ÜZERİNDE YAŞAM OLAN 3 KALEDEN BİRİ
“Teleferikle Kleopatra’nın eşsiz sahillerini, Damlataş bölgesini halkımıza ve ziyaretçilere daha iyi gösterebildik. Dünyada kalesiyle, tarihiyle içi içe yaşam alanı olan 3 kale var. Bu kalelerden biri de Alanya Kalesi”.

UNESCO BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
“Biz Alanya Kalesi’ni artık bugünüyle, dünüyle yarınlara taşımak zorundayız. Bu kültürel varlıklar sayesinde biz bu günleri görebiliyoruz. Bunun önemiyle birlikte UNESCO’da bizim için çok önemli”.

KALENİN YUKARIDANKİ GİRİŞ KAPISINDAN SONRAKİ BÖLGESİNİ YAYALAŞTIRACAĞIZ.
“Eninde sonunda keleyi araç trafiğinden arındırıp yayalaştıracağız. Ama ne hikmetse herkes Kalenin yayalaştırılmasını Damlataş’dan düşünüyor. Bizim öyle bir niyetimiz yok. Biz Kalenin yukarıdan giriş kapısından sonraki bölgesini yayalaştıracağız. Bunun için de aynı nasıl Antalya’da, diğer bölgelerde, Uludağ’da, Ürgüp’te, Göreme’de tarihi ve doğal alanlar, turizm alanlarının içinde yayalaşma nasılsa biz de onlar gibi uygulayacağız.” 

İÇ KALEDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAM TARZINDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK
“Biz 800-900 yıllık mirasları daha da ilerilere taşımak için bunun mücadelesini veriyoruz. Ben burada iç kale içinde yaşayanların yaşam tarzında hiçbir değişiklik olmayacağını söylüyorum.. Araçlarını onlar eskisi gibi kullanabilecek. Buradaki amaç sadece insanların gün boyu vakit geçirebileceği, gezebileceği bir yaşam alanı oluşturmak. Bizim mücadelemiz bu”.

DÜNKÜ TOPLANTI TÜRK TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIMDI
“İnanın dünkü toplantı hem Alanyamız için hem halkımız için hem de Türk tarihi için önemli bir adımdı. Böyle bir etkinlikte, böyle bir düşünceyle Sayın Valimizin de burada bulunmaları çok etkili oldu”.

SAYIN VALİMİZE TEŞEKKÜR EDERİM 
“Bu toplantının arkasında olarak kalıcı imzalar atmalarından dolayı Sayın Valimize de buradan çok çok teşekkür ediyorum ve toplantıya katılan tüm kurumlara. İnanın bu toplantı Alanya Kalesi için bir dönüm noktası olacaktır. Buradaki görüşüm gerek halkımızın gerek Sivil Toplum Örgütlerinin ve gerek kamu kurum ve kuruluşlarının yerel yönetimlerle birlikte iyi hamleler yapması ve bu projelere destek vermeleri. Her yerel yönetimin, her kurumun, her STK’nın ve her vatandaşın orada konuşulan konunun arkasında durması gerektiği düşüncesindeyim”. 

KALE GECE 24.00’E KADAR AÇIK KALACAK
“Alanya’nın en büyük özelliği medeniyet şehri olmasıdır. Ören yerlerimiz, kalesi, kulesi, tophanesi olduğu gibi kiliseler, medreseler, hanlar ve hamamlarımız da var. Dünkü ziyaretin en can alıcı özeliklerinden biri artık ören yelerimizin, gezi alanlarımızın gece 23.00-24.00’e kadar açık olacak olması. Bu bizi etkiledi. Sayın valimizde zaten talimatını verdi. Bundan sonraki süreçte de altyapısını hazırlar hazırlamaz, yürüyüş yolları, aydınlatmalar ve kolluk kuvvetleri tarafından güvenlik aşaması tamamlandığında bu bölgedeki yaşam alanları artık gece 24.00’e kadar açık kalacak. Bu da bizim için Alanya’daki ören yerlerinin korunması, gezilip görülür olması için bir milat olacak. Bu vesileyle de hem Alanya’nın iklim şartlarından dolayı sıcak yaz mevsiminde gündüz gezilemeyen yerlerin akşam gezilme görülme fırsatı olacak”. 

TELEFERİK KALENİN TANITIMINI KATLADI, BİLİNMEYEN NOKTALARINI GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI
“Kalenin geç saatlere kadar açık olmasıyla Alanya’nı bu eşsiz doğal ve tarihi güzelliği buradan görülmüş olacak. Bununla birlikte insanlar o bölgeleri daha rahat gezebileceği için ziyaretçi sayısındaki artışta gözle görülebilir oranda yükselecek olacaktır. Eğer sistemi bu şekilde yapabilirsek kalesin ziyaretçisi 300 binden fazla olacak. 143 binlik sayı yüzde

Editör: Haber EDİTÖR